Paleo “tejtermékek”

A tejtermékek kiváltása a paleora való áttéréskor legalább akkora problémát szokott okozni, mint a kenyér helyettesítése. A tejet, tejfölt és tejszínt (kávéba, sütikbe, stb.) relatíve egyszerű helyettesíteni, de akár joghurtot is készíthetünk egy kis probiotikum és kókusztej segítségével.

A sajt, pontosabban a kemény sajt kompromisszumos étel a paleóban, a hosszú érés során a káros anyagok nagy része elvész. Tejcukor- és/vagy tejfehérje allergia esetén ne fogyaszd!

Nézzük a házilag előállítható paleo tejtermékeket!

Kókusztej: gyakran készítem, nekem ez ízlik a leginkább. Több elkészítési módja is van a neten, nekem az alábbi vált be a legjobban:

200 g (Spar-os) kókuszreszeléket leforrázok 1,2 l vízzel, majd 1-2 percig forralom még tűzhelyen. Mikor már nem forró, csak meleg (ne hűljön ki teljesen), turmixgépbe töltöm és jó alaposan (legalább 2 percig) leturmixolom. Egy mélyebb tálra tésztaszűrőt fektetek, beleteszek egy többszörösen összehajtott gézlapot, és ezen átszűröm. Jól ki kell nyomkodni.

A visszamaradó reszeléket tepsibe simítom, alacsony hőfokon kiszárítom, majd finomra őrlöm: ez a házi kókuszliszt.

A tejet hűtőbe téve elég vastag zsíros-tejszínes réteg válik ki a tetején, ez vagy felhasználható sütikbe, vagy visszalangyosítva elkeverhető a tejjel (én így zsírosan jobban szeretem, bár jobban is telít, az tény).

10 perces elkészítési verzióját itt találod.

Kókusztejszín:  gyakorlatilag, ami a házi kókusztej tetején kiválik, az egy jó zsíros kókusztejszín. A boltokban általában kókuszkrém néven kapható, de érdemes mindig megnézni az adalékanyagokat! A bolti kókuszkrémet (pl. Cocomas) ugyanakkor szépen habbá is lehet verni! Jó szívvel ajánlom a bolti Aroy-D és Real Thai kókusztejeket, amiket jl behűtve szintén habbá lehet verni.

Kesutej: 10 dkg kesudiót összeturmixolok annyi vízzel, hogy 7-10 dl tejet kapjak, attól függően, mennyire “töményet” szeretnék. Fontos, hogy a turmixolás legalább 3 percig tartson, a legmagasabb fokozaton. Ha teszünk bele egy pici édesítést, a tehéntejhez nagyon hasonló íze lesz.

Kesutejföl:  ha a kesudiót annyi vízzel turmixolom össze, ami éppen ellepi, akkor beszélek kesutejfölről. Pár csepp citromlével még jobb a hatás. Spenótba, “tejfölös” csirkepaprikásba is nagyon finom. Ha édességhez használnád, szintén tegyél bele kevés citromot, és ízlés szerint édesítsd!

Mandulatej:  a kesutejhez hasonlóan elkészíthető, és talán nem is igényli az édesítést.

Mandulavaj: na, ez valami fantasztikus dolog! 🙂 A mai napig alig hiszem, de igaz: ha a mandulát betesszük egy aprítógépbe, és elég sokáig (20-30 perc!!) őröljük, vaj lesz belőle. De még milyen! Isteni magában is, de sütemények töltelékeként még inkább.

Mandulavaj házilag

Az őrléssel kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy jó minőségű gép szükséges hozzá, és nagyon vigyázni kell, hogy le ne égjen. Én úgy csinálom, hogy van egy fagyasztható zselépárnám, ami fagyasztva sem keményedik meg, és azt szoktam egy konyharuha segítségével a gép nyele köré csavarni, így csak 2-3 alkalommal kell megszakítanom rövid időre az őrlést, hogy az aprító tetejét is lehűtsem a párnával.
Biztosan más maggal is működik, én még nem próbáltam.

Máktej:  a darálatlan mákot szintén jó alaposan turmixolunk vízzel (3-4 perc, legmagasabb fokozat), majd gézen vagy ruhán átszűrjük. 🙂 A végeredményt itt megnézhetitek. A kalcium tartalma valószínűleg vetekszik a tehéntejével.

Kókusz- és mandulatejet több helyen is árulnak (pl. DM), de mindig nézzétek meg az összetevőket, mert általában nem csak magot és vizet tartalmaznak!

Ghí vagy jászvaj: vajból állítható elő forralással, és a keletkező fehér hab lefölözésével. A visszamaradó anyagot hívják jászvajnak, ami elvileg már mentes minden káros anyagtól. Még soha nem csináltam, így egyéb gyakorlati tanácsokkal sajnos nem tudok szolgálni.

Paleo túró (totu): házilag is elkészíthető tojásfehérjéből. A végeredmény meglepően hasonlít a valódi túróhoz. Egy kis kókuszzsírral és citromlével még hitelesebb a dolog.”Totu” néven van egy ilyen termék, szintén tojásfehérjéből csinálják.

Kókuszjoghurt: itt megtalálsz róla minden hasznos információt.

Print Friendly

“Paleo “tejtermékek”” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Málnahab | Paleo konyha

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*