Ezt a receptet eredetileg az első paleos szakácskönyvemben olvastam (Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv II.). Annyira bejött nekünk, hogy azóta nagyon sokszor készítettem. Néha köretnek, de sokszor csak úgy magában ettük. Tényleg nagyon finom, és nincs vele sok macera. A fokhagymát imádom, de azelőtt nem tudtam, hogy egészben megsütve milyen fincsi püré lesz belőle… 🙂 A mennyiségétől nem kell megijedni, így már sokkal lágyabb az íze.
Hozzávalók:
- 1 kg pucolt zellergumó
- kb. 2 ek zsír
- 2 fej (!) fokhagyma
- só
- bors
- zöld fűszer ízlés szerint (én a legtöbbször kihagyom, de csak mert lusta vagyok :-))
Egy tepsit kizsírozok, majd a zellert felaprítva beleszórom (kis darabkákra szoktam vágni, mert akkor hamarabb elkészül). Fűszerezem, összeforgatom, és a zsírt elosztom a tetején. Két fej fokhagymát megmosok, és a zellerdarabok közé teszem. 170 fokos, előmelegített sütőben sütöm kb. 1-1,5 órán keresztül.
Amikor elkészült, kiveszem a fokhagymákat. Megvárom, amíg kicsit kihűlnek, a végüket levágva kinyomom belőlük a pürét, majd hozzákeverem a zellerhez.
Na ilyet még nem csináltam. Nem sok az az 1,5 óra? Én szoktam így zöldségeket sütni lerben, de beteszem a légkeverést és akkor 170 fokon jóval hamarabb meglesz. Ezt ki fogom próbálni, köszi 🙂
Nem, nem sok. 🙂 Mondjuk én alsó/felsőn sütöm. Próbáld ki mindenképpen, nagyon finom! 🙂