Grillezett csirke összesütött gyökérzöldségekkel

Csalóka a cím: a csirkének csak a combját és a szárnyát használtam fel, a többi része még a fagyasztómban pihen. 🙂

Nagyon gyakran készítek csirkecombot, egyrészt mert imádom, másrészt mert nincs vele sok macera. Sikerült nemrég három házi csirkét beszereznem egy kedves barátnőm közreműködésével. Lehet, hogy ez volt életem első három csirkéje, amit szétszedtem. Tessék nem kinevetni . Egész ügyesen megoldottam a feladatot. 🙂

Szóval a combok mellé így most szárnyak is jutottak, amit úgyszintén nagyon szeretünk ropogtatni. Én már csak olyan lusta szakács vagyok, hogy szeretem, ha minél egyszerűbben készülnek a dolgok, és megpróbáltam megoldani, hogy a szárny és a comb egy időben készüljön a sütőben, de egyik ízén/állagán se essen csorba. Jelentem, sikerült. 😀

A köret csak amolyan „dobjuk össze, ami a hűtőben van” alapon készült, de mint ilyenkor szokás, szenzációs lett. Észrevettétek már, hogy a legjobb dolgok akkor jönnek létre, ha nem készülünk rá?

Hozzávalók a sült csirkéhez (2 főre):

  • 2 db egész csirkecomb
  • 2 db csirkeszárny
  • 1 ek. zsír
  • kakukkfű
  • bors

A szárnytöveket a szárnyvégektől egy éles késsel szétválasztottam. A combokat és a szárnyakat is sóztam, borsoztam, zsírral bekentem. A csirkecombok alsó részét kakukkfűvel szórtam még meg. A szárnyakra esetleg ízlés szerint mehet egy kis csilipaprika por (a zsírral együtt bedörzsölve). 😉 Kicsit hagytam pihenni, majd 200 fokos sütőbe tettem őket sütőpapírra a felső sínre, és grill/légkeverés fokozatra állítottam. A szárnyakat először az alsó részükkel felfelé tettem be, majd 10 perc után megfordítottam őket, és összességében 35 percig voltak a sütőben. Ha pirosabban szereted, hagy még bent néhány percig nyugodtan, csak figyeld!

Hozzávalók a körethez (2 főre):

  • 1 nagyobb fej cékla
  • 1 nagyobb darab sárgarépa
  • 1/4 fej zeller (szintén egy nagyobb fej negyede)
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma

A hagymát felaprítva megpirítottam a kókuszolajon, majd hozzáadtam a megpucolt, apróbbra vágott zöldségeket. Sóztam, és fedő alatt, közepes lángon pirítottam/pároltam össze őket, időnként átkeverve.

Citromos salátát kínáltam még mellé.

Citromos öntet a salátához:

Egy pici befőttesüvegbe kimérem a következőket:

  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 mk. méz

Jól összerázom, és készen is van! 🙂
Ha gyakran salátázol, készíts kicsit nagyobb adagot, és tartsd hűtőben!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .