Karfiolrizzsel töltött hústekercs

Gyors, mégis különleges vacsorát szerettem volna összehozni, azt hiszem, sikerült. 🙂 Reggel már a tekercs ötletével keltem, és bár tartottam kicsit a kivitelezéstől, végül összejött. Gondolkodtam rajta, hogy megpároljam-e a karfiolrizst sütés előtt, végül nem tettem, de ha puhább, krémesebb töltetet szeretnétek, pároljátok nyugodtan! Igazából nem akartam elvenni az “erejét”, annyira gyönyörű, egészséges karfiol volt, hogy sajnáltam még belevágni is… 🙂

tmp_hustekercs2-1256765586

Hozzávalók:

  • 90 dkg darált sertéshús
  • 4 db tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 fej karfiol
  • 1 ek. provance-i fűszerkeverék
  • kevés olívaolaj az alufólia kenéséhez

A karfiolon és a fűszerkeveréken kívül a többi hozzávalót alaposan összegyúrtam. Kiterítettem az asztalra két nagy, erős alufólia lapot (fedésben), megkentem őket olívaolajjal, és elegyengettem rajtuk a húsmasszát úgy, hogy kb. 1 cm vastag téglalapot kapjak. A karfiolt rózsáira szedtem, és aprítógépben kis darabkákra őröltem, hozzákevertem egy teáskanálnyi sót, és elterítettem a massza tetején. Végül megszórtam a provance-i fűszerkeverékkel.

tmp_hustekercs11600676688

Az alufólia segítségével óvatosan feltekertem, majd mivel esélytelen lett volna anélkül tepsibe tennem, és a húst egyben tartanom, így végül rajta is hagytam a tekercsen, bebugyoláltam vele, kétoldalt lezártam. Két lapos fakanál segítségével tornáztam át a tepsire. 190 fokon 40 percig sütöttem így, majd kibontottam a csomagolásból, és barnulásig (kb. még fél óra) visszatettem.

Egy jó tanács: ha ugyanezzel a mennyiséggel dolgoztok, inkább két tekercset készítsetek belőle, mert nekem – valószínűleg a súlyának köszönhetően – szétnyílt egy részen a teteje. Egyébként csinos is, finom is, és a köretről is le van a gond! 🙂

Frissítés: előre megpárolva a karfiolt nem kell alufóliába csomagolni a húst. Megkenitek a tekercs tetejét egész tojással, és először 200 fokon 30 percig normál módon sütitek, majd feljebb téve a tepsit még 15 percig pirítjátok a tetejét.

Print Friendly, PDF & Email

“Karfiolrizzsel töltött hústekercs” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*