Tejbekarfiol (avagy paleo tejberizs)

Elsőre elég bizarr ötletnek tűnt. Másodikra is. Aztán arra gondoltam, hogy egyrészt régóta kíváncsi vagyok a végeredményre, másrészt, ha az ember lánya gasztroblogot szerkeszt, kutyakötelessége kipróbálni az eszébe ötlő bizarr dolgokat is, hátha kisül belőle valami jó. Ez jó lett. Nem azért mondom, hogy ne vesszen kárba a drága karfiolom, na meg a fotóim, hanem mert tényleg ízlett. Annyira, hogy egy ültő helyünkben befaltuk ketten az egészet. 🙂 De! Ha száz százalékos tejberizs élményt fogadsz csak el, bele se kezdj. Nem ugyanolyan természetesen, de nagyon hasonló. Nyitottság, kísérletező kedv kell hozzá, és akkor tetszeni fog. Számomra abszolút pótolja a tejberizs-fílinget, ráadásul nincs olyan érzésem, hogy valami mű dolgot eszem helyette. Biztos, hogy nem utoljára készítettem. 🙂

tejbekarfiol2mini

Hozzávalók:

  • 2/3 fej karfiol (sajnos nem mértem le pontosan, de egy nagyobb fej volt)
  • 4 dl jó sűrű kókusztej (Real Thai kókusztejet használtam, Intersparból való)
  • 2 dl víz
  • 1 ek. kókuszzsír
  • édesítés ízlés szerint (nálam 1/3 mk. stevia por + kihűlés után 2 ek. méz)
  • 1 db banán
  • 2 tk. vanília aroma
  • 2 tk. lime lé (citromlé is jó, és lehet, hogy neked kevesebb is elég, kóstold!)
  • csipetnyi só

A karfiolt megmostam, aprítógépben rizsszem nagyságúra daráltam. A kókuszzsírt láng felett felolvasztottam, hozzáadtam az apróra darált karfiolt, és fedő alatt alacsony lángon puhára (de nem pépesre) pároltam. Hozzáadtam a kókusztejet, vizet, steviát, vanília aromát, sót és a lime levét, majd addig rotyogtattam, kevergettem, míg a víz elfőtt róla. Mikor lehúztam a lángról, hozzákevertem a pépesített banánt, kihűlés után pedig a mézet. Fahéjjal szórva tálaltam.

tejbekarfiol3mini

Bátrabbaknak kötelező, és kóstoltassák meg a kevésbé bátrakkal is! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*