Hétfő
Üdvözöllek a Nagy Paleo konyha teszt 1. napján! 🙂 Nem bánod meg, ha velünk tartasz ez alatt a két hét alatt. Meglátod, hogyan lehet változatos, finom paleo ételeket készíteni extra alapanyagok nélkül.
Ha még nem tudod, hogy miről is szól ez a teszt, itt elolvashatod.
REGGELI
A tojás rendszeres vendég nálunk reggelire, nagyon szeretjük, ráadásul elegendő energiát ad ebédig. Megfőzve, salátával elkészítve a vonaton is falatozhatunk belőle… 🙂
Olívás kapros saláta főtt tojással – Sanyi
- 3 db tojás – 120 Ft
- 20 dkg kész salátakeverék – 269 Ft
- 40 ml olívaolaj – 64 Ft
- 1 tk. kapor
- 1 tk. petrezselyem
- 1 mk. só
Egy kis tálban kikeverem az olívaolajat a fűszerekkel. A salátakeveréket beleöntöm egy tálba, hozzáadok 0.5 dl hideg vizet és az olívás öntetet, majd alaposan összeforgatom velük. Ha nem friss, mosott zöldséget, hanem kész salátakeveréket használok, mindig adok hozzá egy kis vizet, sokkal finomabb így. Persze az is megoldás, ha átmosom. A tojásokat felteszem hideg vízben főni, és a forrástól számított 4. percben elzárom alatta a lángot. Megpucolva, darabolva adom a salátához.
Tükörtojás – Niki
- 4 db tojás – 160 Ft
- 1 fej vajretek – 100 Ft
- 1/4 kígyóuborka – 43 Ft
- 20 g kókuszzsír – 25 Ft
- petrezselyem
A tükörtojást lágyan szeretem a legjobban. Közepesen magas lángon felhevítem a zsiradékot, beleöntöm a tojásokat, majd lefedve addig sütöm, amíg a fehérje megsül (minden kocsonyás rész kifehéredik). A lángot elzárom, a fedőt még kb. 10 másodpercig rajta hagyom, majd gyorsan kiszedem tányérra. Megsózom, és rávetem magam. Szerintem így a legfinomabb! 🙂
EBÉD (2 alkalomra elég adag)
Sütőtökös tepsis fasírt
- 900 g darált hús – 999 Ft
- 1,3 kg sütőtök – 259 Ft
- 5 db tojás – 200 Ft
- 1 db (23 dkg) vöröshagyma – 46 Ft
- 10 g kókuszzsír – 13 Ft
- 2 tk. só
- 1 ek. pirospaprika
- bors
Konkrétan a fenti mennyiségekből dolgoztam, ennek a receptnek az alapján. Nagy kedvenc, nincs vele sok teendő, és isteni finom! 🙂
UZSONNA (2 alkalomra elég adag)
Diós süti
- 8 dkg házi kókuszliszt – kókusztejnél elszámolva
- 16 dkg víz
- 20 dkg dióbél – 500 Ft
- 4 db tojás – 160 Ft
- 3 db (45 dkg) alma – 180 Ft
- 20 dkg mazsola – 269 Ft
- 10 dkg kókuszzsír – 125 Ft
- 1 dkg kókuszzsír a tepsi kikenéséhez – 13 Ft
- 1/2 mk. stevia por – 31 Ft
- 1 tk. szódabikarbóna
A receptet itt találjátok, értelemszerűen a mákot dióra kell cserélni. A víz a házi kókuszliszt visszanedvesítéséhez kellett, mert már ki volt szárítva. Nekem így diósan még jobban is ízlik. 🙂
VACSORA (5 alkalomra elég adag)
Marhahúsleves
- 49 dkg sertés húscsont – 196 Ft
- 85 dkg marha lábszár – 1 264 Ft
- 60 dkg sárgarépa – 108 Ft
- 2 db karalábé – 240 Ft
- 1 csokor (5-6 szál) petrezselyemgyökér + petrezselyemzöld – 400 Ft
- 1 nagy fej zeller zölddel – 219 Ft
- 1/4 kelkáposzta – 83 Ft
- 1 db (12,4 dkg) vöröshagyma – 25 Ft
- 4 gerezd fokhagyma – 20 Ft
- 2 ek. só
- maroknyi bors
Vasárnap készült. 🙂 A húscsontot órákig főztem alacsony lángon, ezután került bele a hús, majd a megtisztított zöldségek. Megéri a nem is túl sok fáradozást, mert nagyon egészséges, kiadós, finom leves lesz belőle.
A vacsora az esetek többségében marhahúsleves lesz, étvágyunktól függően jól megpakolva, vagy üresen (ezt mindig jelzem az adott napnál). Itt két dolgot jegyeznék meg:
- ha nem ragaszkodsz a marhához (mint a Sanyi 🙂 ) további költségeket takaríthatsz meg,
- ha „unod a banánt”, vagyis kizártnak tartod, hogy minden este húslevest vacsorázz, a következőt javaslom: készítsd kevesebb belevalóból, de ugyanannyi vízzel, így a megmaradó alaplét tetszés szerint felhasználhatod később akár zöldséglevesnek, krémlevesnek vagy főzeléknek.
1. napi zárás:
Reggeli: 781 Ft
Ebéd: 759 Ft (1 517 Ft /2)
Uzsonna: 639 Ft (1 278 Ft /2)
Vacsora: 511 Ft (2 555 Ft /5)
Összesen: 2 690 Ft
1. nap költsége fejenként: 1 345 Ft
Köszönöm, hogy velem tartasz, holnap találkozunk! 🙂
Ha van kedved hozzá, tedd próbára a Te konyhádat és költségvetésedet is! Örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat! 🙂
Hááát ez nagyon jó!!! Köszönjük!
Örülök, hogy tetszik! 🙂 Szívesen!