Miért a paleot válasszam?

A paleolit étrend – bár a neve a kőkorszakra utal – valójában nem az ősember táplálkozási szokásait veszi alapul, az elnevezés sokkal inkább azt jelenti, hogy olyan élelmiszereket fogyasztunk, ami mentes minden olyan szervezetünkre káros anyagtól, amely évmilliókon keresztül nem képezte az ember táplálkozásának részét.

Teljesen pontos információink nincsenek is az ősemberek étkezésével kapcsolatban, azt azonban tudjuk, hogy mit esznek, illetve ami talán még fontosabb, hogy  mit nem esznek azok a velünk élő természeti népek, amelyeket még nem érintett meg a civilizáció szele. Ezeknél a természeti népeknél ismeretlenek a civilizációs betegségek, úgy mint például a cukorbetegség, a rák, a magas vérnyomás, az autoimmun betegségek. Elgondolkodtató az is, hogy ők is  elélnek vidáman (szó szerint) és egészségesen (!) 60-70 éves korukig, anélkül az orvosi háttér nélkül, ami nekünk megadatik. Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem csak táplálkozási szokásaikban különböznek tőlünk, de az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, hogy a civilizációs betegségek terén ez nyomja a legtöbbet a latban. Ez azokból a felmérésekből látszik a legjobban, hogy amint beiktatnak az étrendjükbe gabonát, tejterméket, hüvelyeseket vagy finomított szénhidrátokat, náluk is megjelennek az említett problémák.

Mondhatjuk persze, hogy mi már „régóta” használjuk ezeket a táplálékokat, volt időnk alkalmazkodni hozzá, de a civilizációs betegségeink arra utalnak, hogy ez talán még sincs így. Kimutatták, hogy egy nép minél később tért át vadászó-halászó-gyűjtögető életmódjáról a fölművelésre, annál magasabb a halálozás szív-és érrendszeri, valamint daganatos betegségek következtében. Vagyis próbálunk alkalmazkodni, persze, és a természetes szelekciónak köszönhetően előbb-de inkább utóbb talán sikerülni is fog, viszont ha itt és most nem szeretnénk kiszelektálódni idő előtt, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy tényleg annyira nélkülözhetetlenek-e a gabonafélék, a tejtermékek, a hüvelyesek és a finomított szénhidrátok a tányérunkról…

Természetesen nem az a cél, hogy mindent ugyanazon a módon és ugyanabban a formában fogyasszunk, mint a természeti népek, ezt nem is lehetne elvárni. Megsütjük a húst,  pároljuk a zöldségeket ha úgy esik jól, fűszerezünk (ami egyébként nagyon is egészséges), és igen, eszünk süteményeket. Mindezt azonban mesterséges adalékanyagoktól mentesen, a fentebb említett élelmiszercsoportok kiiktatásával. Megoldható teljes mértékben, az igényektől is függően kicsit több a macera, de minden szempontból megéri!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .