Egy jó paleós örökre száműzi a konyhájából a napraforgóolajat és a margarint, helyette betáraz liba-, és kacsazsírból, illetve kókusz- és olívaolajból. Az olívaolaj kivételével a többit bátran lehet használni sütés-főzéshez, az olíva inkább csak salátákhoz ajánlott.
Három dolgot érdemes szem előtt tartanunk a zsírfogyasztással kapcsolatban:
- transzzsírok kerülése
- omega-6 bevitel csökkentése
- omega-3 bevitel fokozása
- összességében az omega-3 / omega-6 arány növelése
A transzzsírokat el tudjuk kerülni a margarinok és a sütőolajok, vagyis a hidrogénezett olajok kiiktatásával.
Az omega-6 zsírsavak a magvakban, azok olajaiban is megtalálhatók. Közülük talán a legjobb választás a lenolaj lehet, amelyben több az omega-3, mint az omega-6, de tudnunk kell, hogy a növényi omega-3-at nem tudjuk olyan jól hasznosítani, mint az állati eredetűt.
Legjobb választás a valóban füvet legelő állatok zsírja lenne, ennek beszerzése azonban sokaknak problémát okozhat. Rendszeres használatra sütés-főzéshez így elsősorban a kókuszzsír ajánlott.
A hidegen sajtolt napraforgóolaj is tilos a paleo étrendben?