Zsírok, olajok

Egy jó paleós örökre száműzi a konyhájából a napraforgóolajat és a margarint, helyette betáraz liba-, és kacsazsírból, illetve kókusz- és olívaolajból. Az olívaolaj kivételével a többit bátran lehet használni sütés-főzéshez, az olíva inkább csak salátákhoz ajánlott.

Három dolgot érdemes szem előtt tartanunk a zsírfogyasztással kapcsolatban:

  • transzzsírok kerülése
  • omega-6 bevitel csökkentése
  • omega-3 bevitel fokozása
  • összességében az omega-3 / omega-6 arány növelése

A transzzsírokat el tudjuk kerülni a margarinok és a sütőolajok, vagyis a hidrogénezett olajok kiiktatásával.

Az omega-6 zsírsavak a magvakban, azok olajaiban is megtalálhatók. Közülük talán a legjobb választás a lenolaj lehet, amelyben több az omega-3, mint az omega-6, de tudnunk kell, hogy a növényi omega-3-at nem tudjuk olyan jól hasznosítani, mint az állati eredetűt.

Legjobb választás a valóban füvet legelő állatok zsírja lenne, ennek beszerzése azonban sokaknak problémát okozhat. Rendszeres használatra sütés-főzéshez így elsősorban a kókuszzsír ajánlott.

Print Friendly, PDF & Email

Egy hozzászólás “Zsírok, olajok” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .