Két hetes paleo menü

Lehet gazdaságosan paleózni? És különleges, nehezen beszerezhető alapanyagok nélkül? Elsősorban magamnak, de szűkebb és tágabb környezetemnek is szerettem volna bebizonyítani, hogy mindkét kérdésre igen a válasz. Nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is. A terv az, hogy két héten keresztül minden nap magam készítem el a napi elemózsiánkat, csupa hagyományos alapanyagból. A menü lehetőség szerint változatos, gazdaságos és bőséges. Ja, és természetesen paleo. 🙂 Nem az a cél, hogy két hét éhezés alatt bemutassam, lám, milyen olcsón meg lehet ezt úszni, ezért az a megállapodás, hogy ha éhesek vagyunk, eszünk. És mindent számolunk az utolsó forintig. Mindent.

nagy-paleokonyha-teszt

Hétfőtől kezdve két héten keresztül minden nap bemutatom Nektek az egész napi menünket. Hogy mit tesztelünk? Két dolgot: az egyik, hogy megoldható-e kompromisszumok és speciális alapanyagok nélkül a paleo étkezés, a másik, hogy vajon mennyiből lehet mindezt kihozni? A recepteknél szerepelni fog az alapanyagok pontos beszerzési ára, és a bejegyzések végén láthatjátok majd a napi költségvetést, illetve az egy főre jutó költséget (a teszt 2015 decemberében készült, az árak ezt tükrözik).

Mik a szabályok?

  1. Minden ételhez hagyományos, könnyen beszerezhető alapanyagokat használok. Kivételnek tűnhet két dolog: az egyik a kókuszzsír, ami szinte már bárhol, bármelyik nagy áruházban beszerezhető. Ha idegenkedsz tőle, helyettesítsd bármilyen más zsírral (leginkább a kacsa- és a libazsír ajánlott). Édesítéshez stevia port, gyümölcsöt és nyersen néha mézet használok. Igazán paleo az lenne, ha nem is édesítenénk semmit, ez is egy opció persze. 🙂 A stevia mellékíze gyümölcs vagy méz mellett minimálisra csökken, ugyanakkor egy árkategóriában mozog a cukorral, és emellett egészséges is, ezért szeretem (Figyelem: 20 g belőle 6 kg cukornak felel meg!). Nyírfacukrot (xilit) és eritritet nem használok.
  2. Ha éhesek vagyunk, eszünk, de csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk.
  3. Innivalót nem számolok el egyszer sem, de nem is iszunk mást, csak vizet.
  4. Kókusztej készítése esetén a költséget (kókuszreszelék ára) a tej felhasználásánál számolom el teljes egészében, a visszamaradó reszelék (házi kókuszliszt) használatakor így nem számítok fel semmit.
  5. A vendégségbe vitt ennivalót nem számítom bele a költségvetésbe, de amit mi eszünk vendégségben, azt belekalkulálom.

Ha van kedved hozzá, tedd próbára a Te konyhádat és költségvetésedet is! 🙂 Mit eszel, milyen alapanyagokkal dolgozol, mennyiből tudod kihozni a napi étkezésedet? Örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat! 🙂

Készen állsz? Vigyázz, kész…

Nagy Paleo konyha teszt – 1. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 2. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 3. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 4. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 5. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 6. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 7. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 8. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 9. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 10. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 11. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 12. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 13. nap

Nagy Paleo konyha teszt – 14. nap

A Nagy Paleo konyha teszt kiértékelése

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .