Miben mások a nők?

Sok mindenben, természetesen. Ha egy szóval kellene válaszolni, akkor: hormonháztartás.

Mitől függ az egészségünk?

Az, hogy egészségesek vagyunk-e vagy egészségesnek érezzük-e magunkat, közvetve nagyon sok dologtól függ. Közvetlenül viszont szinte mindig a hormonjaink a ludasak. A hajhullástól kezdve a krónikus fáradtságon keresztül a meddőségig bezárólag ezer olyan tünetet, tünetegyüttest lehetne felsorolni, ahol a hormonegyensúlyunk helyreállítása megoldja a problémát. A közvetett okok persze szerteágazóak lehetnek, és a környezetünkből érkeznek: táplálkozás, stressz, méreganyagok, divatdiéták… A hormonjaink létrejöttéhez, megfelelő működéséhez viszont alapvetően elengedhetetlen a megfelelő mikro- és makrotápanyagok bevitele, a bélfalunk és a bélflóránk egészsége.

A női csoda…

A női szervezet csodálatos: arra tervezte a természet, hogy képes legyen új életet létrehozni, és erre hónapról hónapra felkészül teljes erőbedobással. A férfiak hormonrendszeréhez viszonyított nagyobb sérülékenysége valószínűleg pont ebben a ciklusosságban rejlik. Minden egyes hónap egy új kihívás, hormonok garmada dolgozik azon, hogy minden rendben menjen. A hormonjaink nagyszerű összhangban működnek, ami egyben azt is jelenti, hogy ha szükséges, „korrigálnak”. Egyetlen példa: a progeszteron nevű hormonunk, amely a terhesség létrejöttében és fenntartásában kulcsfontosságú (meg még egy sor más dologban is, mint például a csontjaink erőssége) stressz esetén azonnal átirányítódik a petefészkek felől, hogy a mellékvese szolgálatába álljon. A stressz leküzdéséhez ugyanis kortizolra van szükségünk, aminek előanyaga a progeszteron. A szervezet mérlegel, és dönt: életben maradni fontosabb, mint gyermeket szülni.

A nők érzékenyebben reagálnak a hormonális változásokra, és könnyebben is borul a hormonális egyensúlyuk, mint a férfiaknak.

A női zsírszövetnek ráadásul nagyon fontos szerepe van hormonális szempontból, ezért annak egészséges (!) mennyiségére vigyáznunk kell. A nők testzsír százaléka alapvetően magasabb a férfiakénál, és ha ezt nem tudjuk elfogadni, küzdünk ellene, annak bizony meglesz a következménye.

… áldás vagy átok?

A nőknél tizenötször gyakoribb a pajzsmirigy alulműködés, mint férfiaknál. Hogy csak néhány egyéb problémát említsek, a csontritkulás, a krónikus fáradtság, a reumás panaszok, az autoimmun betegségek nagy része, a depresszió és az álmatlanság is gyakoribb a nők körében. A férfiak korábban halnak igen, de hogy egyik kedvenc könyvem szerzőjét, Marjolein Dubberst idézzem: „Mi nők tovább élünk, vagy valójában tovább haldoklunk?”.

Összefoglalva: egészségünk elsősorban a hormonjainktól függ, és mi nők érzékenyebben reagálunk a hormonális változásokra. A hormonjaink létezésének, megfelelő működésének alapja pedig nem más, mint a táplálkozásunk.

Print Friendly, PDF & Email