Mit miért nem?

Ha kihagynád a bevezetőt (amit nem ajánlok :-)), ugorj rögtön a miértekre:

A bűnös szénhidrátok (gabonák, hüvelyesek, cukrok és a burgonya)

A tej és a tejtermékek – emberi fogyasztásra alkalmatlanok?

Amikor egy laikusnak elmeséli az ember lánya, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik nem férnek bele a paleolit étrendbe, az első kérdés rendszerint valamelyik a kettő közül:

„Akkor mi az, amit eszel?”
„Miért nem fér bele a ………….. a paleoba?”

A kérdések sorrendje a beszélgetőpartnertől függően változó, de ez a két dolog mindig felmerül. Az elsőre a blogom a válasz, lehet nézelődni, nyálcsorgatni… 🙂

A miértekre azért nehéz válaszolni, mert ha minden élelmiszercsoportnál fel szeretnénk sorolni az okokat, egyrészt nagyon hosszúra nyúlna a beszélgetés, másrészt a túl sok infó már-már hihetetlen, legtöbbször csak legyint rá az ember: „annyi mindent mondanak…”.

Általában én ilyenkor azzal kezdem, amit itt is el szeretnék mesélni. Nem azért váltottam a paleora, mert elolvastam a „brokkolis” könyvet (Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás, 2009), és felvilágosultam. Volt egy problémám, nevezetesen az egyre bosszantóbb vércukor-eséseim, amire megoldást szerettem volna. Egy számomra hiteles ember akkor már pár hónapja paleozott, és nagyon meg volt elégedve vele, bár ő más okból. Miután nem nagyon tudtam (és bevallom, nem is akartam :-)) tartani a mennyiségi megszorításokkal járó inzulinrezisztencia diétát, úgy döntöttem, belevágok, mit veszíthetek… Az embert próbáló első két hét után olyan hihetetlen pozitív változások történtek velem, amikre nem is számítottam. Azon túl, hogy a cukoreséses rosszulléteim többé nem jöttek elő, elmúlt a macskaallergiám, tele lettem energiával, csökkent az alvásigényem, kitisztult a bőröm, megszabadultam a fóbiáimtól és nem utolsó sorban megszerettem főzni! 🙂 Ezek után olvastam el „A könyvet”, akkor már csak azért, hogy választ kapjak a miértekre, vagyis a változások okaira. És azok ott vannak, feketén -fehéren. Döbbenetes amiket ír, őszintén szólva, mire az ember elolvassa, úgy érzi, akkor is megéri váltani, ha csak a fele igaz.

Mindenesetre a lényeg: nem azért paleozom, mert azt mondták nekem, hogy ez jó, hanem, mert megtapasztaltam! Ez óriási különbség.

Amiket ebben a menüpotban leírok, gyakorlatilag az említett könyv egy-egy fejezetének messzemenőkig leegyszerűsített összefoglalása. Akit részletesebben érdekel a téma, ne hagyja ki az elolvasását.

A bűnös szénhidrátok (gabonák, hüvelyesek, cukrok és a burgonya)

A tej és a tejtermékek – emberi fogyasztásra alkalmatlanok?

Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás “Mit miért nem?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .