A paleo és én

Először is hadd mutatkozzam be Nektek:
Haász Nikolettának hívnak, és 2013 októberében lettem paleo gasztroblogger. 🙂

A körülöttem élők – elsősorban a férjem, Sanyi, akit gyakran emlegetek a bejegyzéseimben – a tanúi annak, hogy a paleolit étrend számomra már rég nem egyszerű diéta. Kezdve ott, hogy nem is a szó köznapi értelmében vett diéta céljából kezdtem, hiszen mindig is vékony voltam. Valahogy egy-két hónap alatt nagyon rákaptam az ízére, és nem egyszerűen étrend, hanem életmód lett belőle. A ruháimat már csak mosódióval mosom, ecettel és illóolajjal öblítem őket. Tisztálkodáshoz natúr szappanokat használok, a testápolóimat és a dezodoromat magam keverem. Ezek a dolgok valahogy természetesen jöttek egymás után.

Miért a paleo?

Mondhatnám, hogy mindig is foglalkoztatott az egészséges táplálkozás, de nem lenne igaz. 🙂 Több apróbbnak vélt egészségügyi problémám ugyan akadt, de soha nem gondoltam magam betegnek, vagy hogy szükségem lenne arra, hogy egészségesebben étkezzem. A pofon akkor érkezett, amikor a párommal problémákba ütköztünk babavállalás kapcsán. Az orvosok szerint ugyanakkor mindketten tökéletesen alkalmasak voltunk a feladatra. Egy vérvétel alkalmával viszont kiderült, hogy még nem vagyok ugyan inzulin rezisztens, de jó úton haladok felé. Utánanéztem az ehhez kapcsolódó diétának, próbálkoztam is vele, de a mennyiségi megszorításokkal mindig hadilábon álltam. Így került képbe a paleo, mondván, hogy a megengedett alapanyagok jó részéből bármikor bármennyi jöhet. Az addig gyakori vércukor eséseim megszűntek teljesen, és több, számomra akkor még váratlan pozitív hatása is volt. Elmúlt a macska- és jelentősen csökkent a pollenallergiám, rengeteg energiát adott, kevesebb az alvásigényem, és ma már állítom, hogy a klausztrofóbiám is ettől múlt el… Így a babaprojekttől függetlenül már eszemben sem volt feladni a dolgot.

Számomra a paleolit táplálkozás jótékony hatását ugyanakkor mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2013 márciusáig épphogy csak köszönő viszonyban álltam a konyhával (itt jegyezném meg, hogy már akkor is 30-on felüli nő voltam), gyakorlatilag egyáltalán nem főztem. Azóta mintha kicseréltek volna: jellemző, hogy nem lehetek annyira fáradt este hazaérve, hogy ne álljak még neki sütni-főzni valamit.  Nem azért mert muszáj, hanem mert ÉLVEZEM! Igen, ez nagy szó! 🙂 Maga a paleo rengeteg energiát ad hozzá, ez nyilván közrejátszik.

Mit kaptam a paleotól?

A legfontosabbat: ő pedig a kisfiam. Ha nem várat magára olyan sokat (egészen pontosan 10! évet), akkor talán soha nem indulok el az életmódváltás útján. A paleo pedig hatalmas lökést, és fontos alapot adott a további természetes terápiákhoz. Ha kíváncsi vagy a történetünkre, ezen az oldalon nagy vonalakban elmeséltem. 🙂

Komoly hobbit és célt adott az életemnek a paleo. A sütés-főzés természetesen az egyik, amit azóta is imádok, mert kikapcsol, és élvezem az egész folyamatot. A másik része, hogy komolyan elkezdem foglalkozni az egészséges táplálkozással, az ételek szervezetünkre gyakorolt hatásaival. Biológus végzettségem segít abban, hogy az olvasott könyveket, szakcikkeket könnyebben fel tudjam dolgozni. Gyakorlatilag minden szabadidőmet azzal töltöm, hogy tovább képezzem magam a témában: rendszeresen járok előadásokra, tanulmányozom a kapcsolódó könyveket, cikkeket.

Végül, de nem utolsó sorban, a hivatásomat is a paleonak köszönhetem.
Ma már Életmód-tanácsadó és terapeuta természetgyógyászként, illetve Hormonegyensúly tanácsadóként tevékenykedem. Főleg a hozzám hasonló cipőben járó, nehezített teherbeeséssel küzdő nőknek segítek.
Ehhez kapcsolódó oldalam a Niki Nature.

Ezért vagyok hát itt, és nagyon örülök, hogy Ti is itt vagytok! 🙂

Niki

Print Friendly, PDF & Email

29 hozzászólás “A paleo és én” bejegyzéshez

  1. Kedves Niki !
    A Gundel ebédeteket is nagyon élethűen írtad le. Valamikor gyakran jártam a Gundelben. Ó a boldog 60-as, 70-es évek, amikor még ifjú leányka voltam. Anyukám női szabó kisiparos volt, és minden évben két alkalommal a KIOSZ szervezett Divatbemutatót.. Ősszel és tavasszal tartották vagy a Gundelben, vagy a Gellértben, vagy hasonló hírű szállodákban.
    Nagy örömmel készültünk rá a húgommal, a barátnőmmel, és mindig nagyon jól éreztük magunkat. Akkor is ilyen figyelmesek voltak.
    Tavaly nyáron tapasztaltam ilyet Lilafüreden.
    Az eső kergetett bennünket és a Palotaszállót tudtuk elérni.Mások is ide futottak az eső elől. A fiam hívott meg bennünket erre a nyaralásra. Mivel itt ragadtunk a fiam javasolta ebédeljünk itt. A férjem tiltakozott. -Ó, az nekünk sokba kerül. Nézzük meg az étlapot, Javasoltam. Úgy döntöttünk maradunk. Hasonló élményben volt részünk.

    1. Köszönöm, hogy megírtad! Látlak benneteket magam előtt a Gundelben… 🙂
      A lilafüredi Palotaszállót lehet, hogy egyszer mi is kipróbáljuk. 😉

      Üdv:
      Niki

  2. Kedves Niki !
    Nagyon bírom a humorodat. Olyan eseményeket írsz le ami a legtöbb családban megtörténik, csak éppen nem tudják úgy szavakba önteni, mint Te. Az is tetszik, hogy a Sanyi is aktív részvevője a paleo életmódnak. Úgy tudsz beszélni róla, mint Colombó a feleségéről. Igazán bemutathatnád képpel is, hogy ne lila ködnek képzeljük ! Üdv.: Hilda

    1. Nagyon kedves vagy, köszönöm! 🙂 Most gyorsan elolvastam néhány posztomat, hogy tényleg humoros vagyok-e… 😀 Hát nem tudom. Sanyi mindenesetre üzeni, hogy egyszer kilép a lila ködből. 😉

  3. BIRSLEKVÁR
    H: 4kg birs amib3ől 3-3,5 kg marad tisztítás után, 30 dkg eritrit, 2dl tisztított víz, 1 kk.citromsav üvegek, ( 3dl-es) celofán
    Elkészítés: A birset kefével alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk. Feltesszük főni 2dl vízzel, citromsavval, (Így nem barnul meg). Takaréklángon elosztóval vastag talpú edényben, mint a WMF. Mikor megpuhult hagyjuk langyosra hűlni, és megturmixoljuk. Újra tűzre tesszük és beletesszük az édesítőt is. Még 10 percig főzzük és steril forró üvegekbe merjük, celofánnal lekötjük és rátesszük a kupakot. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Így elkészítve mindenmentes. Nagyon finom lekvár.

  4. Kedves Niki !
    Leírtam a birslekvár receptjét és nem sikerült elküldenem. A kóddal lehet a hiba, de nem tudom mi. egyébként érdekel?

  5. Kedves Niki ! Véletlenül találtam rá blogodra, mert felfújtat kerestem. Megtetszett és le is írtam. Aztán olvastam hozzászólásokat. A lekvár készítőknek szeretnék üzenni. Én 2015 óta eritittel vagy nyírfacukorral készítem a lekvárokat és mondhatom, hogy jók. Szeretjük, még a kis unokáim is sőt egy idő után már nem kívánjuk az agyoncukrozott édesítést.. Igaz én nem teszek belőle sokat, de legalább gyümölcsíze van. Az üvegek három decisek, mert így elfogy és nem romlik meg a vége sem.

  6. Szervusz Niki,
    én nemrég tévedtem a blogodra. Magam is gasztroblogger vagyok, de mivel több mint 2 éve átálltam a paleora a blogom kissé lelassult, mert a tematikája más volt eddig. Én magam sok eü problémától szabadultam, azonban a nyár óta többféle okokból kifolyólag visszavettem a basmati rizst és a krumplit az étrendembe. Szeretnék újra lemondani a krumpliról, mert ez a leginkább haszontalan kompromisszum de egyelőre nehezen megy. Remélem a receptjeid olvasása közben sikerül visszatérnem a „tiszta” útra 🙂

  7. Szia Niki !

    Abban kérnénk segítséget hogy tudunk elrakni sárgabaracklekvárt cukor nélkül. Elég nagy tételben csináljuk, úgy 30 befőttes üveggel, amihez régen felhasználtunk 6-10 kg cukrot (feleségem tudja…). Egyszerűen helyettesítsük 6-10 kg xilit-tel ?

    Üdv, Józsi

    1. Szia!

      Lekvárt én egyelőre csak azonnali fogyasztásra készítettem, és tökéletesen megtette a natúr főzött gyümölcs. Szerintem amúgy működnie kell xilittel is, legalábbis több xilites lekvár is forgalomban van (DM-ben is árulnak például). Továbbra is tartom, hogy egy kicsit „hígítanám” eritrittel vagy steviával… 🙂 Találtam nektek egy szimpatikusnak tűnő cikket egészséges lekvárfőzés témában, hátha segít: http://glutenmentesen-egeszsegesen.com/receptek/s%C3%BCtem%C3%A9nyek-desszertek/h%C3%A1zi-lekv%C3%A1r/

      Niki

  8. Kedves Niki !

    Én a férjed Sanyi kollégája vagyok. Mi is átálltunk pár hónapja a cukormentes életmódra, és xilit-et használunk. Mi nem tapasztaltuk már az elején sem annak mellékhatásait, így a vendégeinket bátran kínáljuk xilit-es süteménnyel, sőt igazából sokszor nem is tudják hogy cukor nélkül készült 🙂

    Józsi

    1. Szia! 🙂

      Az egyedi érzékenység miatt azért ez bátor dolog, pláne, ha több szelettel is eszik valaki a sütiből… mi már többször pórul jártunk vele. 🙂 Mindenesetre hajrá a cukormentesség! 🙂

      Niki

  9. Szia!
    Nagyon szuperek a receptek, sokat kiprobaltam mar! 🙂
    Kb. 1 honapja kezdtem csak paleozni, de rengeteg jo tapasztalatom van mar most is! es nem mellesleg nagyon finomakat eszem azota!! 🙂
    Tudnal esetleg olyan recepteket ajanlani, amivel edesanyamat is el tudnam csabitani a paleo vilaga fele, aki inzulinos cukorbeteg? Szenved a keves adagok miatt…
    Koszonom es tovabbi jo munkalkodast! 🙂

    1. Szia! Örülök, hogy tetszenek a receptek, és hogy jó tapasztalataid vannak a paleoval, annak meg még jobban, hogy meg is írtad! 🙂 Ha mondanál valami közelebbit édesanyád ízléséről, könnyebben ajánlhatnék recepteket… 🙂 Üdv: Niki

  10. Szia Niki! Pont most olvastam a recepted, aztán kiváncsi lettem Rád is. A mi életünkben is jelen van a paleo. Kissebbik fiam 30 éves és két éve pikkelysömör jelentkezett bőrén. Borzasztóan kétségbeesett és nem fogadta el a bőrgyógyászoktól, hogy ez gyógyíthatatlan és ezzel kell élnie a továbbiakban. Elvégzett egy agykontroll tanfolyamot és elkezdett paleózni. Mivel Gábor vékony testalkatú a paleotól sajnos még vagy 7 kilót fogyott, ennek ellenére folytatta kitartóan. Vékonyságából kifolyólag kompromisszumként fogyaszt zab és rizs ételeket. Egy év paleo után nyoma sincs a betegségének, a régebben havonta jelentkező afta /herpesz a szájban/ is a múlté. Mivel még itthon lakik én főzök neki is, vagyis mi is a párommal így étkezünk, csak mi bűnözünk is néha. Két éve nincs itthon búzaliszt, cukor és tejtermék. Nagyon jól belejöttünk, olyannyira, hogy Fehérváron elvégeztem egy kenyérsütő tanfolyamot. Persze paleosan. Nekem is javasolták a blogot, de egyenlőre még nem. Állatvédő vagyok és ha van kis időm a kutyáimra vagy az állatvédelemre fordítom. Bocs a hosszú levélért és hogy magunkról ennyit írtam de jólesett kiírni magamból. További sok sikert Neked az életben! Üdvözöllek Velencéről ! Zsuzsa 55 éves.

    1. Kedves Zsuzsa! Egyáltalán nem haragszom, sőt nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem a történeteteket, jó ilyet olvasni! Örülök a jó tapasztalatoknak, bár ez igazából már nem is meglepő… 🙂 Minden jót kívánok Nektek, egyetek finomakat! 🙂

      1. Kedves Haász Niki és Csép Zsuzsi!
        Élmény számomra olvasni a levelezéseteket és a javaslataitokat, — a tapasztalatokat…! KÖSZÖNÖM SZÉPEN, hogy „bekukkanthattam” e helyre…!
        Kedves Niki! Nekiállok a kókusztej és a kókuszliszt elkészítéséhez.Nagy kedvet szereztem az írásodból.
        Sokat teszel értünk,az egészségünk visszaszerzésének lehetőségét bemutató anyagaiddal!
        Áldás Legyen Veled és Kedves Családoddal,s MINDENKIVEL, aki csatlakozik e csodálatos tevékenységedhez, az önzetlen segítéshez!
        Kézcsókkal és Üdvözlettel: „Tibor Kopasz ” –Békéscsabáról…! B.Ú.É.K.!

        1. Kedves Tibor!
          Örülök, hogy így látod, és annak főleg, hogy miattam kaptál kedvet valamihez… 🙂 Köszönöm a hozzászólásodat, többek között emiatt érdemes ezt csinálni! 🙂 Boldog Új Évet!
          Üdv:
          Niki

  11. Mi tavaly augusztus óta paleozunk, kis kompromisszumokkal, (amit elsősorban 4,5 éves kislányunk kedvéért hozunk). Én magam 13 kg-mal lettem kevesebb 2 hónap alatt, azóta sem változott a súlyom. A vérképem rendbejött, és nincsenek éhségrohamok, várcukor probléma. A kislányom remekül fejlődik, én tele vagyok energiával, szóval megérte váltani.
    Sokan jönnek a gunyoros megjegyzéseikkel, de nem érdekel, mert jól érzem magam a változtatások miatt, és innen kezdve nem számít, ki mit mond.
    Kitartás, és így tovább!

    1. Kedves Kriszta! Köszönöm a biztatást, és hogy megosztottad a tapasztalataidat! 🙂 Pici gyerekeknél tágabban kell értelmezni a paleo fogalmát, teljesen természetes, hogy kompromisszumokat köttök. Hasonlóan érzek én is: senki nem tudja megmagyarázni, hogy ez nekem nem jó, addig, amíg jól érzem magam tőle (mit jól – sokkal jobban)! 🙂

      Üdv:
      Niki

  12. Szia, véletlenül vetődtem ide és látom, hogy az egyik facebookos paleos csoportból „ismerlek” 🙂
    Szuperjó az oldal, azt hiszem pár dolgot ki fogok próbálni innen 🙂

    Üdv.
    Ági

    1. Szia! 🙂

      Aranyos vagy, nagyon örülök, hogy tetszik az oldal, sok sikert a próbálkozásokhoz! Majd írd meg, hogy sikerültek! 🙂

      Niki

  13. Szia Niki!

    Először is gratulálok az új blogodhoz, nagyon tetszenek a receptek és képek, melyek igazán élvezetessé teszik az oldalt.
    Ígérem, hogy ki fogom én is próbálni a receptjeidet (hacsak feleannyira finomak, mint ahogyan a képeken kinéznek, akkor már megéri 😉

    További sok sikert az oldalhoz és sok örömöt az életben!

    Hajrá,
    Unokahúgod :*

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .