Nem éppen szokványos, de egyre népszerűbb alapanyag a gari. Manióka, tápióka vagy cassava néven is ismerhetitek. Mostanában szeretem használni, mert úgy tűnik, hogy hosszú távon nekem a kicsit magasabb szénhidrát tartalmú paleo válik be igazán, erről majd írok később. Szerintem szuper választás, már csak azért is, mert a manióka dara előállításakor (a héján kívül) az egész gyökeret feldolgozzák, tehát nem finomított alapanyag. A hámozás feltétlenül szükséges, mert nyersen a manióka gyökér cianidokat tartalmaz, de mire az asztalunkra kerül, az átmosásnak, préselésnek köszönhetően már nem kell ciánmérgezéstől tartanunk. 🙂 Erről picit részletesebben a National Geographic oldalán olvashattok, a feldolgozási folyamatról pedig itt tudtok megnézni egy néhány perces videót.
A tejbegrízhez nagyon hasonló állagú, ízében azért kevésbé hasonlító kását lehet a gariból készíteni. Sós ételekbe, levesekbe, főzelékekbe sűrítésként is használják, nekem még nem sikerült megtalálnom a megfelelő receptet hozzá. Van egy jellegzetes savanykás íze, ami néhány csepp citromlével és édesítéssel egészen túrószerű hatást ad, így túrós nudlinak vagy édes kásának tökéletes lehet. 😉
Hozzávalók
- 4 dl kókusztej
- 5 ek. gari
- csipetnyi só
- néhány csepp citromlé
- késhegynyi stevia por (egyéb édesítőt is használhatsz)
- kevés őrölt vanília
- málna és fahéj a tetejére
Elkészítés
A kókusztejet és a garit egy lábosban alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzöd, közben hozzáadagolod a sót, citromlevet, édesítőt és a vaníliát. Néhány perc alatt elkészül. Akkor a legfinomabb, ha fagyasztott málnát teszel a meleg kására. 😋
Jó étvágyat! 🙂
Ja bocsánat, kimaradt, hogy a szénhidrát tartalom érdekelne 🙂
Szeretném megkérdezni, hogy gari és gari közt van-e különbség, mert az általánosan elérhető piros csomagolású 38gr/100g- ot ír a kék, izlandi másfél kilós 92-őt, ami óriási különbség és van még egy fogalomban levőkilós kiszerelésű ami 78-at. Elvileg mind sima maniókagyökér darát tartalmaznak 100%-ban, így elbizonytalanodtam, hogy ennek mi lehet az oka. Olvastál erről valahol valamit, vagy találkoztál ezzel már a fogyasztása során? Köszönöm: Eszter
Kedves Sára, ez egy nagyon jó kérdés! Még soha nem tűnt fel nekem, de utánanéztem, és tényleg így szerepel rajtuk. A nyers cassava szénhidrát tartalma 38g/100g. Ez ugye némi feldolgozáson megy keresztül mire gari lesz belőle, így nem tűnik reálisnak, hogy ugyanannyi legyen a gari CH tartalma is. Találtam egy táblázatot, ami szerint a nyers cassava 38,1% CH-t, a gari pedig 81,8% CH-t tartalmaz. Nekem reálisnak tűnik. A piros gari csomagolásán lévő adat valóban megtévesztő. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem! 🙂
(Megjegyzés: a garinak van rezisztens keményítő tartalma is, ami 100g-ra vetítve 3-3,5g. Ezt le lehet vonni a CH tartalomból, de akkor sem állunk túl jól…)