Kevés olyan sütemény van, amit első nekifutásra sikerül tökéletes állagúra és ízűre készítenem, de ez a datolyás paleo süti azok közé tartozik. 🙂 Az első alkalom óta pedig már számtalanszor készítettem, többnyire vendégségbe, és még sosem vallottam vele kudarcot, sőt. Mindenki imádja. 🙂 Na jó, egyszer túlsütöttem, és egy száraz, kekszszerű, enyhén füstös ízű valami lett belőle, na de ki emlékszik már arra? 😀
Hozzávalók
- 20 dkg datolya
- 6 dkg kókuszzsír
- 1 dl víz
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg kókuszreszelék (nagyobb szemű)
- 5 dkg zöldbanán liszt (esetleg kompromisszumként GM zabliszt)
- 2 dkg kókuszliszt
- 1 db tojás
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 mk. szódabikarbóna
Elkészítés
A felkarikázott datolyát (hacsak nem vajpuha) a vízzel és a kókuszolajjal puhára főzöm.
A száraz hozzávalókat összekeverem, a megpuhított, és már nem forró, csak meleg datolyákat hozzágyúrom, végül a tojást is beleforgatom a masszába. Könnyebb dolgozni vele, ha a datolya még meleg, viszont ne legyen forró, mert a kezed sem fog örülni neki, és a tojást is kicsaphatja. 😉
Egy nagy tepsire sütőpapírt teszek, és diónyi gombócokat formázok a masszából, amiket azután szétlapítok a tepsin.
175 fokon 15 percig sütöm.
Ebből a mennyiségből 25-30 darab süti lesz, egy nagyobb tepsin pont elfér. Vigyázat, függőséget okoz, viszont nem tartozik a fogyókúrás paleo finomságok körébe. 🙂