Paleo gesztenyetorta

A “Miért nem adok cukrot a gyerekemnek?” kérdés a családi ünnepek alkalmával különösen központivá válik, főleg, ha éppen az érintett szülinapjáról van szó. 🙂 Múlt héten ünnepeltük a kisfiam második születésnapját. A keresztszülők kertjéből származó füge mellett (ami szintén képes függőséget okozni :D) ez a torta volt számára a nap kulináris fénypontja. Nagyon jól működött a nem paleo családtagok körében is, mi pedig eldöntöttük, hogy a saját szülinapjainkra is ezzel lepjük meg magukat. Az is lehet, hogy nem várunk addig, mert Attila azóta is gyakran emlegeti: “Anya, torta kihoz!” (spejzból). 😀

A fotó nem mutiba készült, valamiért meg sem fordult a fejemben, hogy a blogra kerül majd, úgyhogy egyelőre be kell érnetek ennyivel. 😅🤷‍♀️

Hozzávalók és elkészítés

Tortalapok (palacsintatészta) 26 cm-es tortaformához:

  • 8 db L-es tojás
  • 4 db közepes banán
  • 80-100 ml kókusztej
  • 2 púpos evőkanál gesztenyeliszt
  • 1 csapott evőkanál kókuszliszt
  • kókuszzsír a sütéshez

A fenti mennyiségből 4 tortalapot lehet készíteni (szerintem a serpenyőm 30 centis, de teljesen jó a végeredmény a 26 centis tortaformába). A hozzávalókat jó alaposan összeturmixoljuk, és 4 részletben, lassú tűzön kisütjük, mint egy palacsintát. Két széles szilikonlapáttal fordítottam át őket, egy se sérült meg visszafordíthatatlanul. 😉 Nálam két merőkanál volt egy lapnyi tésztaadag, és így a végére maradt a négy lapon kívül körülbelül egy merőkanálnyi kóstoló is.

Töltelék és díszítés

  • 400 ml kókusztejszín (Kara volt most)
  • 250 g natúr gesztenyemassza (Lidl-ben vettem, de máshol is lehet kapni)
  • őrölt vanília
  • 1 zacskó zselatin fix (simán elhagyható szerintem, legközelebb enélkül készítem)
  • 1,5 banán
  • 450 g fekete áfonya (Tesco, nagy szemű fagyasztott, de friss még jobb)
  • 8 szem főtt gesztenye (Tescoban és Sparban is lehet kapni)

A kókusztejszínt habbá vertem, és hozzá kevertem a felolvasztott gesztenyemasszát a vaníliával és a zselatin fix porral együtt.

A tortaforma aljára egy palacsinta került, rá gesztenyekrém, arra felkarikázott banán és áfonya (kiolvasztva), majd újabb lap, és így tovább. A következő lapok alját is mindig bekentem vékonyan a gesztenyekrémmel, hogy jobban tapadjon. A felső palacsintára már csak krém került, és a főtt gesztenyeszemek (meg persze a gyertya :))

Egy éjszakát érdemes állni hagyni, hogy összeérjen.
Nagggyon finom! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .