A „Miért nem adok cukrot a gyerekemnek?” kérdés a családi ünnepek alkalmával különösen központivá válik, főleg, ha éppen az érintett szülinapjáról van szó. 🙂 Múlt héten ünnepeltük a kisfiam második születésnapját. A keresztszülők kertjéből származó füge mellett (ami szintén képes függőséget okozni :D) ez a torta volt számára a nap kulináris fénypontja. Nagyon jól működött a nem paleo családtagok körében is, mi pedig eldöntöttük, hogy a saját szülinapjainkra is ezzel lepjük meg magukat. Az is lehet, hogy nem várunk addig, mert Attila azóta is gyakran emlegeti: „Anya, torta kihoz!” (spejzból). 😀
A fotó nem mutiba készült, valamiért meg sem fordult a fejemben, hogy a blogra kerül majd, úgyhogy egyelőre be kell érnetek ennyivel.
Hozzávalók és elkészítés
Tortalapok (palacsintatészta) 26 cm-es tortaformához:
- 8 db L-es tojás
- 4 db közepes banán
- 80-100 ml kókusztej
- 2 púpos evőkanál gesztenyeliszt
- 1 csapott evőkanál kókuszliszt
- kókuszzsír a sütéshez
A fenti mennyiségből 4 tortalapot lehet készíteni (szerintem a serpenyőm 30 centis, de teljesen jó a végeredmény a 26 centis tortaformába). A hozzávalókat jó alaposan összeturmixoljuk, és 4 részletben, lassú tűzön kisütjük, mint egy palacsintát. Két széles szilikonlapáttal fordítottam át őket, egy se sérült meg visszafordíthatatlanul. 😉 Nálam két merőkanál volt egy lapnyi tésztaadag, és így a végére maradt a négy lapon kívül körülbelül egy merőkanálnyi kóstoló is.
Töltelék és díszítés
- 400 ml kókusztejszín (Kara volt most)
- 250 g natúr gesztenyemassza (Lidl-ben vettem, de máshol is lehet kapni)
- őrölt vanília
- 1 zacskó zselatin fix (simán elhagyható szerintem, legközelebb enélkül készítem)
- 1,5 banán
- 450 g fekete áfonya (Tesco, nagy szemű fagyasztott, de friss még jobb)
- 8 szem főtt gesztenye (Tescoban és Sparban is lehet kapni)
A kókusztejszínt habbá vertem, és hozzá kevertem a felolvasztott gesztenyemasszát a vaníliával és a zselatin fix porral együtt.
A tortaforma aljára egy palacsinta került, rá gesztenyekrém, arra felkarikázott banán és áfonya (kiolvasztva), majd újabb lap, és így tovább. A következő lapok alját is mindig bekentem vékonyan a gesztenyekrémmel, hogy jobban tapadjon. A felső palacsintára már csak krém került, és a főtt gesztenyeszemek (meg persze a gyertya :))
Egy éjszakát érdemes állni hagyni, hogy összeérjen.
Nagggyon finom! 🙂
Épp tegnap néztem, hogy a Kara kókusztejszínben csúnyaságok vannak adalékként. Ezek paleóban fogyszthatóak lennének? Eddig kerültem.
Szia Kriszti! A felvetés teljesen jogos, napi szinten biztosan nem fogyasztanám. Emlékeim szerint a Cocomas jobb paraméterekkel rendelkezett, de sajnos kezd eltűnni a polcokról. Pont 1-2 hete fordult meg a fejemben, hogy ellenőrzöm ebből a szempontból a piacon fellelhető kókuszkrémeket. Mindenképpen írok róla majd.