Paleo mogyorókrém

Azelőtt nem is szerettem a mogyorót. Igazából egyiket sem. Ja, igazából nem is tudtam, hogy a törökmogyoró létező dolog. 😀 A Mikulás-csomagom alja mindig földimogyoróval volt tele, és az a mennyiség éppen elégnek tűnt egy évre.

Aztán jött a paleo, én meg megvilágosodtam. Kiderült számomra, hogy a mogyorós csokiba egyáltalán nem földimogyorót tesznek, és ez nagyon meglepett, emlékszem. Mindig tanul az ember valamit. 🙂

Szóval mogyorókrém. Mondhatnám azt is, hogy Nutella, és mindenki tudná miről van szó, de igazából az a helyzet, hogy az meg sem közelíti a valódi mogyorókrém minőséget. Bár nagyon eteti magát, az egyszer biztos. Ja, arról meg ne is beszéljünk, hogy a klasszikus mogyorókrém valószínűleg nem is édes. Persze lehet hogy tévedek, tessék nyugodtan kijavítani! 😉

A lényeg, hogy valami ihletettség folytán feltétlenül el kellett készítenem. Ó igen, emlékszem, a férjem adta az ihletet… 😀 Nagyon-nagyon finom lett, de ha rám hallgattok, hagyjátok úgy egy napig érni. Úgy még sokkal jobb, elhihetitek. Bár lehet, hogy csak sok volt a kóstoló készítés közben, nem tudom. 🙂

Hozzávalók:

  • 20 dkg törökmogyoró
  • 20 dkg 80 %-os étcsoki (nálam belefért, de persze paleo csoki is lehet)
  • 1 evőkanál méz
  • sűrű kókusztej (pl. Aroy-D), amennyit felvesz a massza (sajnos nem mértem, valahol 1 és 2 dl között lehetett)
  • csipetnyi só
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj (lehetőleg semleges ízű), vagy ghee
  • 1 mk. őrölt vanília
  • + 1 db tiszta konyharuha, amit nem annyira sajnálsz… 😉

A törökmogyorót egy serpenyőben folyamatos rázogatás közben hevítsd fel, és addig pörköld, amíg látod, hogy kezd lepattogni a héja. Az egész néhány percet vesz igénybe, ne aggódj. Öntsd az egészet egy tiszta konyharuhára, csomagold bele, és kezdd el ledörgölni vele a héját (nem fog mindegyikről lejönni, de nem baj). Ez a művelet is mindössze néhány perc, a legtovább talán az tart, hogy kiszedegesd a mogyorókat a héjmaradék közül. Ja, meg kimosni a konyharuhát. Ha sikerül. Na mindegy.

A csokoládét kezdd el vízgőz fölött megolvasztani. Amíg olvadozik, tedd a mogyorót egy aprítóba, és próbáld meg krémes állagig aprítani. Ez géptől is függően akár 10-15 perc, vagy több is lehet. Nem kell emiatt leégetned a motort, ha csak jó alaposan meg van őrölve, úgy is szuper lesz. 😉

Egy keverőtálba tégy bele minden hozzávalót, és gépi keverővel jó alaposan dolgozd össze. Tedd a masszát egy befőttes üvegben a hűtőbe. Bírd ki, hogy nem nyúlsz hozzá egy napig (nem fogod).

Tényleg nagyon fincsi lett, ettük paleo palacsintához, és khm magában is… 🙂 Szerintem sokáig eláll hűtőben, bár ezt nem teszteltük. Legközelebb úgy tervezem, hogy méz helyett áztatott datolyát teszek bele.

Tetszett a recept?
Alakítsd ki a saját paleo konyhádat, iratkozz fel a Paleo konyha hírlevelére!
Recepteket, gyakorlati tanácsokat, és érdekes, hasznos elméleti infókat is küldök Neked.

Levélszemetet (spam) nem küldök. A hírlevélre való feliratkozással egyben elfogadod, hogy reklám tartalmú (eDM) levelet is kaphatsz tőlem.
Paleo konyha - Haász Niki
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás “Paleo mogyorókrém” bejegyzéshez

  1. Szerény véleményem szerint a vaníliától lesz Nutelle-íze:) Próbáljátok ki! Én vanília őrleményt szoktam használni.

    1. Kedves Judit, az könnyen lehet! A receptben is szerepel őrölt vanília, ha van itthon, sosem hagyom ki! 😉 Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .