Nem kért senki, hogy reklámozzam, ráadásul ha valaki, akkor én abszolút a házi kókusztej készítés híve vagyok, de sajnos nincs mindig rá időm, így néha jól jön az előre betárazott konzerv verzió. Legutóbb a Sanyi ezzel a Real THAI kókusztejjel állított haza az Intersparból.
Ilyenkor mindig az az első, hogy lecsekkolom, mennyi adalékanyaggal, cukorral pakolták tele. A Cocomast kókuszkrémként használom ugyan néha, most nincs előttem, de úgy rémlik, az sem teljesen „tiszta”. Most viszont meglepődtem: ez az első, boltban vásárolt kókusztejem, ami kókuszon és vízen kívül gyakorlatilag mást nem tartalmaz! 🙂 Elkérik ugyan az árát, de cserébe nagyon finom, jó sűrű, szinte krémes kókusztejet kapunk. Ráadásul nagyon sokáig eláll, ami gyanúra adhatna okot, de bízom benne, hogy mindössze megfelelő hőkezeléssel, és jófajta csomagolással oldották meg a problémát. 🙂 A 400 ml-es kiszerelés 699 Ft volt, az 1l-es 1 499 Ft. Jó, mondtam, hogy nem a legolcsóbb, de hát valamit valamiért…
Továbbra is tartom, hogy a házi készítésű a tuti, de vannak esetek, amikor jól jön a bolti verzió. Hideg krémeknél mondjuk abból a szempontból nekem kicsit problémás a házi kókusztej, hogy a benne lévő kókuszzsír megfagy, darabos lesz egy kicsit a végeredmény.
Így készítem házilag:
200 g (Spar-os) kókuszreszeléket leforrázok 1,2 l vízzel, majd 1-2 percig forralom még tűzhelyen. Mikor már nem forró, csak meleg (ne hűljön ki teljesen), turmixgépbe töltöm és jó alaposan (legalább 2 percig) leturmixolom. Egy mélyebb tálra tésztaszűrőt fektetek, beleteszek egy többszörösen összehajtott gézlapot, és ezen átszűröm. Jól ki kell nyomkodni.
A visszamaradó reszeléket tepsibe simítom, alacsony hőfokon kiszárítom, majd finomra őrlöm: ez a házi kókuszliszt.
A tejet hűtőbe téve elég vastag zsíros-tejszínes réteg válik ki a tetején, ez vagy felhasználható sütikbe, vagy visszalangyosítva elkeverhető a tejjel (én így zsírosan jobban szeretem, bár jobban is telít, az tény).
3 hozzászólás “Egy megbízhatónak tűnő bolti kókusztej” bejegyzéshez