Fokhagymapürés sült zeller

Ezt a receptet eredetileg az első paleos szakácskönyvemben olvastam (Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv II.). Annyira bejött nekünk, hogy azóta nagyon sokszor készítettem. Néha köretnek, de sokszor csak úgy magában ettük. Tényleg nagyon finom, és nincs vele sok macera. A fokhagymát imádom, de azelőtt nem tudtam, hogy egészben megsütve milyen fincsi püré lesz belőle… 🙂 A mennyiségétől nem kell megijedni, így már sokkal lágyabb az íze.

tmp_fokhagymas sult zeller 2-1106854174

Hozzávalók:

  • 1 kg pucolt zellergumó
  • kb. 2 ek zsír
  • 2 fej (!) fokhagyma
  • bors
  • zöld fűszer ízlés szerint (én a legtöbbször kihagyom, de csak mert lusta vagyok :-))

tmp_fokhagymas sult zeller 11593874067

Egy tepsit kizsírozok, majd a zellert felaprítva beleszórom (kis darabkákra szoktam vágni, mert akkor hamarabb elkészül). Fűszerezem, összeforgatom, és a zsírt elosztom a tetején. Két fej fokhagymát megmosok, és a zellerdarabok közé teszem. 170 fokos, előmelegített sütőben sütöm kb. 1-1,5 órán keresztül.

Amikor elkészült, kiveszem a fokhagymákat. Megvárom, amíg kicsit kihűlnek, a végüket levágva kinyomom belőlük a pürét, majd hozzákeverem a zellerhez.

Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás “Fokhagymapürés sült zeller” bejegyzéshez

  1. Na ilyet még nem csináltam. Nem sok az az 1,5 óra? Én szoktam így zöldségeket sütni lerben, de beteszem a légkeverést és akkor 170 fokon jóval hamarabb meglesz. Ezt ki fogom próbálni, köszi 🙂

    1. Nem, nem sok. 🙂 Mondjuk én alsó/felsőn sütöm. Próbáld ki mindenképpen, nagyon finom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .