Gyors, mégis különleges vacsorát szerettem volna összehozni, azt hiszem, sikerült. 🙂 Reggel már a tekercs ötletével keltem, és bár tartottam kicsit a kivitelezéstől, végül összejött. Gondolkodtam rajta, hogy megpároljam-e a karfiolrizst sütés előtt, végül nem tettem, de ha puhább, krémesebb töltetet szeretnétek, pároljátok nyugodtan! Igazából nem akartam elvenni az „erejét”, annyira gyönyörű, egészséges karfiol volt, hogy sajnáltam még belevágni is… 🙂
Hozzávalók:
- 90 dkg darált sertéshús
- 4 db tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 ek. pirospaprika
- 1 fej karfiol
- 1 ek. provance-i fűszerkeverék
- kevés olívaolaj az alufólia kenéséhez
A karfiolon és a fűszerkeveréken kívül a többi hozzávalót alaposan összegyúrtam. Kiterítettem az asztalra két nagy, erős alufólia lapot (fedésben), megkentem őket olívaolajjal, és elegyengettem rajtuk a húsmasszát úgy, hogy kb. 1 cm vastag téglalapot kapjak. A karfiolt rózsáira szedtem, és aprítógépben kis darabkákra őröltem, hozzákevertem egy teáskanálnyi sót, és elterítettem a massza tetején. Végül megszórtam a provance-i fűszerkeverékkel.
Az alufólia segítségével óvatosan feltekertem, majd mivel esélytelen lett volna anélkül tepsibe tennem, és a húst egyben tartanom, így végül rajta is hagytam a tekercsen, bebugyoláltam vele, kétoldalt lezártam. Két lapos fakanál segítségével tornáztam át a tepsire. 190 fokon 40 percig sütöttem így, majd kibontottam a csomagolásból, és barnulásig (kb. még fél óra) visszatettem.
Egy jó tanács: ha ugyanezzel a mennyiséggel dolgoztok, inkább két tekercset készítsetek belőle, mert nekem – valószínűleg a súlyának köszönhetően – szétnyílt egy részen a teteje. Egyébként csinos is, finom is, és a köretről is le van a gond! 🙂
Frissítés: előre megpárolva a karfiolt nem kell alufóliába csomagolni a húst. Megkenitek a tekercs tetejét egész tojással, és először 200 fokon 30 percig normál módon sütitek, majd feljebb téve a tepsit még 15 percig pirítjátok a tetejét.
Jól néz ki 🙂
Ma ezzel fogok megpróbálkozni 🙂