Marhapörkölt gari gombóccal

Az úgy volt, hogy szürkemarha húst szerettünk volna rendelni, de nem volt, így maradtunk a legelő marha mellett. Kértünk lábszárat, kaptunk lapockát. 😀 Kicserélték volna, de úgy döntöttünk, ebből is összehozunk egy jó kis pörit. Így is lett. 😉

Szeretem én a pörkölthöz köretnek akár a salátát is, de most mindketten jobban kívántunk valami kiadósabb, amolyan nokedli-szerű verziót. Sanyi ötlete volt a gari gombóc, amit édes verzióban, különböző puding öntetekkel fogyasztunk általában. Na, ez a gari gombóc ízét és állagát tekintve nem nokedli szerű kicsit sem, de legalább kiadós, és mint kiderült, igazán finom így sósan is. 🙂

Szóval semmi sem úgy alakult, ahogy eredetileg elterveztük, de legalább olyan jó lett a végeredmény, sőt mivel tanultunk is belőle, ennek így kellett lennie… 🙂

Hozzávalók a marhapörkölthöz:

  • 1 kg marha lapocka
  • 3 kicsi vöröshagyma (kb. másfél normál)
  • 2 ek. zsír
  • 2 ek. pirospaprika
  • 1,5 tk. só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5-1 dl sűrített/passzírozott paradicsom

A hagymát csíkokra vágva üvegesre pároltam a zsíron, hozzáadtam a megtisztított, felkockázott húst, és néhány percig közepesen magas lángon átforgattam. Sóztam, megszórtam pirospaprikával, átkevertem, majd felöntöttem kb. 2 dl vízzel. Fedő nélkül alacsony lángon rotyogtattam amíg elkészült (úgy 3 óra alatt), a vége felé (kb. 2 óra után) adtam hozzá az áttört fokhagymát és a sűrített paradicsomot. Közben többször kellett pótolni a vizet, de így nagyon fincsi sűrű szaftja lett. Hmmm….

Hozzávalók a gari gombóchoz:

  • 16 dkg gari (cassava dara)
  • 4 db tojás
  • 4 ek. kókuszolaj
  • 1 mk. só

A recept eredetije egy édes gombóc, amit gyakran készítünk, és a Clean Paleo Facebook oldalán találtam egyszer. A hozzávalókat csak össze kell dolgozni alaposan, kicsit állni hagyni, és forró vízben
2-3 percig főzni. Én addig szoktam, amíg feljönnek a víz tetejére. Fontos, hogy frissen készítsétek, különben száraz lesz! Amikor édes verziót csinálok, kisebb nudlikat szoktam formázni, most viszont kb. diónyi gombócokat gyártottam, így puhább maradt (a képen még kisebbek vannak, másodjára készítettem a nagyobbakat, jó ötlet volt).
Nagyon finom, érdemes megkóstolni! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..