Talán már feltűnt nektek, hogy az utóbbi időben nem nagyon fogynak a spejzomból a maglisztek. Az első pár hónap kivételével egyébként sem függtem tőlük túlzottan, de mostanában kifejezetten nem kívánom a tésztát. Ez lehet, hogy változik majd a tél beálltával, amikor jólesik befűteni a lakást finom süteményillattal, de addig is kérlek, nézzétek el nekem. A vaníliát viszont mindig is imádtam, ez nem változott, mostanában szinte mindenbe jut belőle. 🙂 Valamelyik nap láttam egy cukrászversenyes műsort, ahol a versenyzők technikai kihívása a krém karamell elkészítése volt. A karamell sajnos egyáltalán nem paleo, na de ez az isteni sült vaníliakrém szerencsére már igen! 🙂 Első alkalommal szuflé formában készítettem el. Őszintén szólva az a verzió jobban tetszett nekem abból a szempontból, hogy szebb lett a krém, nem „esett szét” benne a tojás. Azért nem kell megijedni, így is szuper, ráadásul még melegen is szeletelhető volt, persze csak óvatosan. Hidegen a legjobb, na de ki bírja ki addig???
Hozzávalók:
- 7 dl kókusztej
- 5 db tojás
- 10-12 dkg-nyi édesítés
- 1 mk. őrölt vanília
- 250 g erdei vegyes gyümölcs a tetejére (fagyasztottat használtam)
Elkészítés:
A kókusztejet az édesítővel és a vaníliával felforralom, majd kb. 5 perc múlva a (nem túlságosan) felvert tojásokhoz csorgatom nagyon óvatosan, folyamatos, intenzív kevergetés mellett. Szuflé formákba vagy egy kisebb, tűzálló tálba öntöm, és vízfürdőben betolom a 175 fokra előmelegített sütőbe. A vízfürdő annyit jelent, hogy egy mélyebb tepsibe teszem az egészet, és 1-2 ujjnyi magasságban feltöltöm vízzel a tepsit. Ez elvileg az egyenletes hőelosztás miatt szükséges, de azért biztos, ami tuti, légkeverésen szoktam készíteni. 35-40 percig kell sütni, amikor már nem folyik a massza. A gyümölcsöket félig felengedtem, és kb. a 20. perc magasságában szórtam a krém tetejére, így nem süllyed el benne.
Ugye mondanom sem kell, a sok tojás, és a maglisztek hiánya miatt ez egy igen egészséges desszert! 🙂
Hűtőben teljesen kihűtve az igazi, a krém is így szilárdul meg a legjobban. Melegen is finom, de a sütőből kivéve még égeti az ember száját. 😀
Elindult a Paleo konyha recept klubja, csatlakozz Te is hozzánk!
Megoszthatod a kedvenc receptjeidet, és ötletet meríthetsz másokéból.
Várunk! 😉
Szia Niki.Ha szuflé formákba szeretném elkészíteni kb mennyi formába elég ez a mennyiség?
Szia Szabina! Amikor szuflé formában készítettem, 6 dl kókusztejjel és ha jól emlékszem, 4 tojással csináltam, de nem fért el teljesen 6 formában. Azt saccolom, hogy kb. 8 forma kell hozzá.
Megírnád, hogy milyen kókusztejet használsz? Én Aroy-D-t vettem párszor, de kávéhoz borzasztónak találtam…de ebben a sütiben gondolom annyira nem jön ki az íze 🙂
Szia Barbi! Gyakran magam készítem a kókusztejet, de ha mégis vásárolok, akkor a Real Thai márkájút veszem. Egy kicsit borsos az ára, de akár a duplájára is hígíthatod. A nagyobb Sparokban kapható. Szerintem ebben a desszertben nem jön annyira ki a tej íze, inkább a vanília dominál. Sok sikert hozzá! 🙂