A világ legfinomabb töltött káposztáját a nagymamám készíti, ez nem kérdés… 🙂 Minden családi összejövetel kötelező résztvevője, egyszerűen kiköveteljük, nem maradhat el. A nagypapám Erdélyben született, a mama a kedvéért megtanult erdélyi töltött káposztát készíteni. Na, én ezen nőttem fel. Picit fura is volt mindig másoknál a pirospaprikás verzió, persze nem rossz, csak fura. Szóval az erdélyi töltött káposztában nincs ám pirospaprika, ellenben van benne borsikafű (csombor) és kapor. A most mellékelt képek nem ezt tükrözik, amikor fotóztam, éppen paprikásan készítettük… 🙂 na nem sokkal. Isteni finom, egy próbát mindenképpen megér. Nem kell aggódni, a rizst helyettesítő karfiolt az sem fogja felismerni benne, aki nem szereti.
Hozzávalók:
- 80 dkg darált hús (zsírosabb sertéshúst javaslok)
- 1 db tojás
- 1/2 fej karfiol
- 10 dkg füstölt szalonna
- 80 dkg vecsési savanyú káposzta
- 1tk. borsikafű
- 1tk. kapor
- 2 csapott tk. só
- bors
Elkészítés:
A szalonnáról levágom a bőrt, és ledarálom (jobb híján én aprítóval szoktam). A karfiolt rizsszem nagyságúra aprítom, és a káposzta kivételével minden egyéb hozzávalóval összegyúrom. Gombócokat formázok, és a káposztával felváltva rétegzem egy lábosba (a káposztával kezdve). Pici borsikafű és kapor a káposztára is mehet még, csak a borsikafűvel csínján kell bánni, mert nagyon megsavanyíthatja a végeredményt. Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen nem lepi el. Felforralom, és alacsony lángon, lefedve készre főzöm (kb. 2 óra).
Na igen, éppen a káposztatöltögetést spórolom ki a dologból, de nézzétek el nekem! Így is ugyanolyan finom, és sokkal kevesebb a macera… 🙂