Csirkemájjal töltött alma

Amikor készítettem a házi kenőmájast, akkor jöttem rá, hogy ezt az apróra darabolt májas, fűszeres “pörköltet” töltelékként fel lehetne használni (ez nyilván nem korszakalkotó ötlet, de ismételten hangsúlyoznám, hogy kezdő vagyok a főzés terén… :-)). Szóval tegnapelőtt este hazafelé a vonaton azon gondolkodtam, hogy mi legyen a megtöltendő… Először csirkemellre gondoltam, de mostanában kicsit sok a húsból, így elvetettem az ötletet. Aztán eszembe jutott a sütőtök, de nyilván már elegetek van belőle, egyéb zöldséghez meg nem nagyon fűlt a fogam. És akkor jött a korszakalkotó ötlet: alma! Nem emlékszem, hogy korábban ettem-e már májat almával, de alapvetően jó gondolatnak tűnt, a képzeletemben harmonizáltak az ízek. És tényleg! Jó szívvel ajánlom kipróbálásra, mutatós és finom is. 🙂 A tetejét megszórtam sajttal, ami ugye nem egészen paleo, bár ha pl. parmezán, akkor szerintem abszolút elfogadható. Én azt most nem kaptam, be kellett érnem füstölt edámival, ezt néha engedélyezem magamnak.

tmp_toltott alma talalva-1575368289

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemáj
  • 5 kisebb fej hagyma
  • 3-4 ek. kókuszzsír
  • bors
  • majoránna (sok)
  • 6 db nagy alma
  • 5-10 dkg kemény sajt a tetejére

tmp_toltott alma-1626395498

A csirkemájat megmosom, apróra vágom. A zsíron üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a májat és a fűszereket. Összeforgatom, pár percig pirítom, majd félrehúzom. Az almákat meghámozom, kiszedem a magházat (én késsel csináltam, de van erre való speciális eszköz is), és kiskanállal kikaparom az alma belsejét, hogy bele tudjam majd tölteni a májat. Minél vékonyabb az alma fala, annál jobb lesz a végeredmény, de ügyeljünk, hogy ne lyukasszuk át az oldalát! 🙂 A magház kiszedése miatt nekem mindegyik almának lett egy kisebb lyuk az alján, ezeket lefedtem 1-1 vékony almaszelettel. Megtöltöttem őket a májjal, a tetejükre reszeltem a sajtot, és 180 fokos sütőben a sajt barnulásáig, úgy 15 percig sütöttem. Salátával tálaltam.

tmp_toltott alma felvagva-702724248

Gazdaságos, különleges és nem utolsó sorban finom is! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

“Csirkemájjal töltött alma” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szervusz!

    Nemrég találtam rá az oldaladra, nagyon fincsi receptjeid vannak, köszönöm, hogy megosztod őket! Én a májat eddig csak főző- és sütőtökbe töltöttem, almába nem jutott volna eszembe, de hát valami isteni! Egyébként én is sütőtök mániás vagyok egy kicsit, a sütőtökös muffin (szőlős, husis) is nagyon bejött, meg sertéscomb szeletek hagymás sütőtökágyon. 🙂
    Üdv: Ildikó

    1. Szia!

      Az ilyen visszajelzések miatt érdemes ezt csinálni! 🙂 Nagyon köszönöm, hogy írtál, és örólök, hogy tetszenek a receptek! Úgy tűnik, hasonló ízlésünk van… 🙂
      Szép estét!

      Üdv:
      Niki

  2. Keves Vica! Nagyon szívesen… 🙂 Olyan diós almát vaníliamártással én is ettem már, a nagymamám egy időben többször készített… valóban isteni finom! 🙂

  3. Biztos fini! Köszi a tippet. Én almával ezzel az ötlettel desszertet csináltam mégpedig úgy, hogy a kifaragott almába kockára vágott alma, dió fahájjal cukorral ízesített tölteléket tettem és azt sütöttem meg. Vanillia mártással kegyetlen finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*