Sanyi anyukája elhalmozott minket a kertjükben érő zöld almákkal, aminek jó részét sütiben tervezem felhasználni. Ennek ellenére ehhez a verzióhoz pont, hogy valami lédúsabb almát javasolnék, ami picit szaftosabbá teszi a végeredményt. Persze így sem rossz egyáltalán, sőt! 🙂
Hozzávalók:
- 0,5 kg alma (tisztított súly)
- 8 dkg aszalt vörös áfonya (elhagyható, vagy pl. mazsola is mehet bele)
- 2 ek. porxukor az alma szórásához
- 1 tk. fahéj
- 7 dkg őrölt mandula
- 5 dkg őrölt törökmogyoró
- 8 dkg gesztenyeliszt
- 4 dkg kókuszliszt
- 10 dkg xilit vagy eritrit (én 1/2 mk. stevia port használtam, ezért, hogy a szárazanyag tartalom nagyjából megmaradjon, kicsit emeltem a lisztek mennyiségén a leírthoz képest)
- 10 dkg kókuszzsír
Az almákat meghámoztam, felkockáztam, és egy kókuszzsírral kikent sütőtálba szórtam az áfonyával együtt. A tetejét meghintettem a porxukorral kikevert fahéjjal. A tésztához a többi hozzávalót kézzel összedolgoztam, és az alma tetejére morzsoltam. 180 fokos, előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütöttem 30 percig, majd levéve a fóliát, visszatettem, míg megbarnult a teteje (kb. 5-10 perc).
Édes kesutejföllel meglocsolva még finomabb! 🙂
Ha még aprított dió is kerül alá,még finomabb…:)
Jó ötlet, köszi szépen! 🙂