Sokszor olyankor születnek a legjobb dolgok, amikor az ember kicsit sem készül rá, csak „kényszerből” próbál megoldani egy helyzetet. Ez is egy ilyen történet. Mint már annyiszor, ismét besokalltam a konyhámban gyülekező, kókusztej készítéséből visszamaradt, kiszárított reszelékből. A legutolsó, egyébként igen sikeresnek bizonyult felhasználása a paleo mákos pite volt, de most nem fűlt hozzá a fogam. Gyorsabbat, különlegesebbet szerettem volna. Sikerült. 🙂
Hozzávalók az alaphoz:
- 7-8 dkg zsírtalanított, kiszárított kókuszreszelék (ennyi marad 20 dkg kókuszreszelékből készült tej után)
- 15-16 dkg kókusztej vagy víz
- 1 narancs
- 1/2 citrom leve (kicsi citrom)
- 10 dkg kókuszzsír
- édesítés (én mézet használtam, és kövezzetek meg, de nem mértem le, mennyit – kóstolgattam)
A reszeléket a kókusztejjel visszanedvesítettem. Leturmixoltam egy egész narancsot, összegyúrtam a többi hozzávalóval, majd egy üvegtál (kb.15 x 20 cm-es) aljára simítottam a masszát. Hűtőbe tettem, amíg az öntet elkészült.
Hozzávalók a csokikrémhez:
- 50 g kakaó
- 50 g kókuszzsír
- 40 g édesítés (nálam méz)
- 1-2 dl kókusztej (sajnos szintén nem mértem le pontosan)
A hozzávalókat alaposan összekevertem, a tejből annyit csorgattam hozzá, hogy olyan olvasztott csokoládé állaga legyen (se nem túl híg, se nem túl sűrű). A hűtőből kivett masszára simítottam, majd visszatettem dermedni.
Mivel a hideg kókuszzsír az, ami összetartja az egészet, ezért mindenképpen hűtős történet, de nem kell sokat várni, hogy megszilárduljon. 🙂
Első alkalommal evőkanállal kis kupacokat tettem egy tálcára a masszából, majd erre halmoztam a kicsit sűrűbbre kevert csokit. Így egy kicsit „vendégvárósabb” verziót kapunk, ha ismét készül, teszek fel képet.
Egy hozzászólás “Narancsos kókuszkocka sütés nélkül” bejegyzéshez