Nálam a paleo rizs egyértelműen a karfiolrizst jelenti, ebben az esetben is ezt használtam a rizottóhoz. Sikerült beszerezni egy valóban hatalmas, tölteni való cukkinit, és most először hús nélkül készült a töltelék. Vasárnapi vacsora lett belőle, persze csak azért, mert az ebédhez túl későn ébredtünk… 🙂 A tetejéről a sajt természetesen elhagyható, én időnkét – mint azt már észrevehettétek – beiktatok egy kis kemény sajtot.
Hozzávalók:
- 1 nagy, tölteni való cukkini – nem mértem le, de kb. 40 centis lehetett
- kb. 70 dkg sertésmáj (valószínűleg csirkemájjal is működik)
- 25 dkg gomba – lehetett volna több is, a máj elnyomja az ízét
- 1/3 fej karfiol – nagy fej volt
- 2 db tojás
- 1 fek vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. zsír
- só
- bors
- majoranna
- 8-10 dkg reszelt kemény (!) sajt a tetejére – elhagyható
A cukkinit meghámoztam, hosszában, majd keresztbe is félbevágtam, kikapartam a belsejét, besóztam, és félretettem. A gombát megtisztítottam, feldaraboltam, a karfiolt aprítóban rizsszem nagyságúra őröltem. Egy evőkanálnyi zsíron megdinszteltem a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadtam a karfiolt és a gombát. Sóztam, borsoztam, és fedő alatt, alacsony lángon félkeményre pároltam.
Amíg elkészült, megmostam és felaprítottam a májat. A kész karfiolos-gombás keveréket egy nagyobb tálba borítottam. A serpenyőbe tettem egy újabb evőkanál zsírt, amin megfuttatam az átpréselt fokhagymát, majd hozzáadtam a májat. Sóval, majorannával ízesítettem, majdnem készre sütöttem. Hozzáadtam a karfiolrizses keverékhez, összeforgattam vele, és hagytam egy picit hűlni.
A cukkinikről leöntöttem a vizet, kizsírozott tepsibe tettem őket. Felvertem két tojást, összedolgoztam a májas rizottóval. Kézzel töltöttem meg a cukkiniket, úgy, hogy jól kinyomkodtam a nedvességet a töltelékből. Előmelegített, 190 fokos sütőben 40 percig sütöttem, majd tetejükre szórtam a reszelt sajtot, és visszatoltam, amíg ráolvadt.