Mustáros pulykamell májjal, édesburgonya salátával

Mostanában gyakrabban készítek édesburgonyát, és egy kicsit utánajártam, mit érdemes tudni róla. Egy ideig abszolút száműzött volt a magyarországi paleo alapanyagai közül, később néhányan, majd egyre többen rehabilitálták. Nem meglepő, hogy vitatéma, tekintve, hogy glikémiás indexe (GI) vetekszik a burgonyáéval, gyakran felül is múlja azt.  GI-je függ a típusától, és elkészítési módjától is. Sütve akár 94-ig (!) is felkúszhat ez az érték. Ennek ellenére többen ajánlják cukorbetegség esetén is, mert kivonatáról bebizonyosodott, hogy javítja az inzulin érzékenységet. Ebben a kérdésben óvatos vagyok, ki tudja, hogy a sült/főtt édesburgonyában vajon ugyanaz a kivonat megtalálható-e még változatlan formában? A burgonyával egyébként csak távoli rokonok, részben talán ennek is köszönhető, hogy az abban lévő szaponinok az édesburgonyából szerencsére hiányoznak. A másik nagy különbség még, hogy az édesburgonyában rengeteg béta-karotin van, de vitamin- és ásványianyag tartalom tekintetében több komolyabb eltérést ne nagyon keressünk közöttük. Van még egy jó hírem viszont: vízben főzve az édesburgonya glikémiás indexe 40 és 50 közé tehető, ami igazán örvendetes! 🙂 Héjában, egy kis zöld fűszerrel puhára főzve ráadásul igen finom is, és pürének sem utolsó!

Akkor jöjjön a recept! 🙂

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamell
  • 35 dkg csirkemáj
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 ek. mustármagos mustár
  • 1 púpos ek. kókuszzsír
  • 2 db édesburgonya
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. só
  • 10 dkg spenótlevél

A vöröshagymákat megpucoltam, és csíkokra vágva a kókuszzsíron megpirítottam egy kicsit. Hozzáadtam a kockákra vágott pulykamellet, magas lángon kifehérítettem, majd sóztam, hozzáadtam a mustárt is, és alacsony lángon fedő alatt puhára pároltam. A végén feltekertem a lángot ismét, és hozzáadtam a csirkemájat. Sóztam, pár perc alatt készre sütöttem.

Az édesburgonyákat folyóvíz alatt lemostam, majd héjában feltettem főni őket annyi vízben, amennyi éppen ellepte. A vízbe beleszórtam a sót, kakukkfüvet, és puhára főztem a burgonyákat.

Spenótlevelekkel tálaltam.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .