Örömmel jelentem, hogy ma 1 éves a Paleo konyha! 😀 Ennek örömére mi mást oszthatnék meg sütőtök szezonban, mint egy szuper sütőtökös reggelit?? 🙂
Most olvastam el Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvét, amit mindenkinek melegen ajánlok. Könnyen olvasható, érdekes, és praktikus tanácsokkal szolgál. Tőle tanultam meg, milyen fontos és egészséges a tojás fogyasztása, lehetőleg reggelire. Segít kiüríteni az éjszaka bekoncentrálódó epehólyag tartalmát, segítve ezzel a tökéletes emésztést, és megelőzendő az epekő kialakulását. No, ennek köszönhetően eldöntöttem, hogy bármit reggelizzek is, tojássárgája lehetőség szerint mindig fog kerülni bele.
Hozzávalók:
- egy fél, sült sütőtök kikapart belseje
- 400 ml zsíros kókusztej (leginkább Real Thai)
- 4 tojás sárgája
- 1 citrom leve
- 1 mk. őrölt vanília
- 1 tk. fahéj
- gyömbér is mehet, mi most kihagytuk
- 4 db alma
Elkészítés:
Az almákból kettőt meghámoztam, pürésítettem, és a másik két alma kivételével a többi hozzávalóval összedolgoztam. A két almát feldaraboltam, azokat tálaláskor adtuk a krémhez, a tetejét fahéjjal hintettük meg.
Ez a sütőtökkrém valójában a tegnapi reggelink volt. Előző napról maradt egy fél, megsütött tököm, így nem volt kérdéses az alapanyag. 🙂 A megadott mennyiség kapacitástól függően szerintem úgy 3-4 adag lehet, mondjuk, mi ketten elfogyasztottuk, így igencsak laktató volt. A tojássárgáját tekintve úgy kellene számolni vele, hogy egy főre legalább kettő jusson belőle.