Tojásrántotta – Te hogyan szereted?

Nem csak finom, de tökéletes reggeli is. A tojás nagyon egészséges, tele jófajta zsírral, ami bőven ad energiát ebédig, emellett fontos fehérjeforrás is, miszerint tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Könnyen emészthető, mi több: nagyon jó hatással van az emésztőrendszerünkre. Élelmiszereink közül a legjobban üríti az éjszaka besűrűsödött epét, ami nem utolsó szempont, ha szeretnénk elkerülni az epekő kialakulását. A belesütött vagy köretként fogyasztott zöldségekből pedig fontos rostokhoz, lassan felszívódó szénhidrátokhoz jutunk. Ja, és tele van vitaminnal, ásványi anyaggal is, mondtam már? 🙂

Abszolút kedvenc. Szerencsés paleósnak mondhatom magam, mert nem vagyok allergiás a tojásra, ráadásul imádom. Bármilyen formában jöhet, de a rántotta a favorit. Paleós korszakom előtt mást gyakorlatilag nem is nagyon tudtam összehozni a konyhában… ez a kis tudás viszont nagyon jól jött. 😀 Elrontani – szerintem – csak egyféleképpen lehet: ha túlsütjük. Persze ízlések és pofonok, van, aki éppen hogy úgy szereti.

rantotta3_mini

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindig a képen láthatóhoz hasonlót rittyentek. A hét majdnem minden napján rántottát reggelizek, és félkómásan, éhesen nem mindig jutok annál tovább, hogy kókuszzsír a serpenyőbe, tojás felüt, sóz, tűzön összekutyul és kész. De már ez is isteni, komolyan!

Ja, eleinte persze sütögettem hozzá a paleo kenyereket, mert ugyan hogyan is lehetne megenni KENYÉR NÉLKÜL? Aztán rájöttem, hogy simán. Most már egyértelműen úgy érzem, hogy a kenyér csak elrontaná. Miután elolvastam a már korábban is említett „Tojás, táplálkozás, egészség” c. könyvet, amelyben Légrády Péter leírja, hogy retekkel társítva fejti ki a legtutibb hatást, vagyis így ürül tökéletesen az epe, azóta 90%-ban retekkel eszem.

rantotta4_mini

A képen látható verzió egy közös reggelikészítés eredménye, de be kell valljam, hogy én csak a segéd voltam. Rántottában Sanyi a profi. 🙂 Került bele hagyma, kolbász és cukkini is. Kókuszzsírral készült, mint általában, és a kolbászt meg a cukkinit a hagyma dinsztelése után tettük bele. A kolbász pirulása után öntöttük fel a tojással, és mint mindig, ügyeltünk arra, hogy csak addig süssük, amikor már éppen nem folyik. A meleg serpenyőben még úgyis dermed gy kicsit ezután is, és így lesz tökéletes. Szerintem. 🙂

rantotta2_mini

Néha csak megfuttatok egy gerezd áttört fokhagymát a zsíron, és arra megy a tojás. Nagyon szeretem így is, de nem árt, ha ezután a reggeli után nem megyünk társaságba… 🙂

Te hogyan szereted? 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .