Na igen. Folyton visszatérő kérdés kezdő paleosok és nem paleosok részéről, hogy mivel sűrítjük a főzeléket. Több lehetőség is létezik: van, aki engedélyezi magának a tápióka keményítő használatát, illetve lehet még nyílgyökér liszttel is akár, vagy útifű maghéjjal, esetleg zselatinnal… Én viszont arra szavazok, hogy a főzelék akkor a legfinomabb, ha a saját anyagával, vagyis magával a zöldséggel sűrítjük. Nem kérdés, hogy a tápanyagtartalma is így lesz a legmagasabb. Konkrétan a tökfőzeléket a Sanyi egyáltalán nem hajlandó megenni. Most már csak elvből, merthogy megkeserítette a gyerekkorát, és így áll boszút rajta. 🙂 Egyáltalán nem bánom, mert én imádom, és így több marad nekem!
Pontos receptet sajnos most nem tudok adni, nem méricskéltem, bevallom nem a blogra szántam, csak úgy magamnak. De olyan jó lett na… 🙂
Hozzávalók:
- főzőtök
- kókusz- vagy kacsazsír
- fokhagyma
- só
- bors
- kapor
- kókusztejszín (opció)
Elkészítés:
A tököt megpucoltam, kis kockákra vagdostam, és kevés zsíron, fedő alatt megpároltam. Az összezúzott fokhagyma gerezdeket zsiradékon megfuttattam, majd hozzáadtam a tököt, és felengedtem annyi vízzel, ami épp nem lepte el. Sóztam, borsoztam, kaprot is adtam hozzá, összeforraltam. Mikor lehúztam a tűzről, botmixerrel egy részét pürésítettem.
Nagyon fincsi lett köszönöm. 🙂
Örülök, egészségedre!
Lecsó ízesítéssel készítem, ezért nem kell süríteni
Kedves Gréti, ezt nem teljesen értem… 🙂
Még hidegen is cssodás.