Nagy Paleo konyha teszt – 7. nap

Vasárnap

REGGELI

nagy-paleo-konyha-teszt-07-nap

Elérkeztünk az első hét utolsó napjához. 🙂 Reggel megszavaztuk a gyümölcsös rántottánkat, ebédre finom libamell lesz, a desszert pedig az egyik kedvenc kókuszreszelék-újrahasznosításunk, a sütés nélküli narancsos kókuszkocka.

Ha még nem tudod, hogy miről is szól ez a teszt, itt elolvashatod.

Almás-banános tojásrántotta

  • 2 db (36,6 dkg) alma – 147 Ft
  • 2 db (46,8 dkg) banán – 140 Ft
  • 10 db tojás – 400 Ft
  • 30 g kókuszzsír – 38 Ft
  • 1/2 mk. stevia por – 31 Ft
  • 1 mk. őrölt vanília
  • csipetnyi só

7-Rb

Nem csak én szeretem. 🙂 Az almát meghámozom, felkockázom, és kicsit megpirítom a zsíron. Mikor kezd barnulni, hozzáadom a felkarikázott banánt, kicsit átforgatom, majd ráöntöm az előzőleg a vaníliával, steviával, csipetnyi sóval kikevert tojást, és készre sütöm.

+ 1 db (16,4 dkg) banán Sanyinak … – 50 Ft

… akinek a banánból sohasem elég. 😀

banan6

EBÉD

Húsleves pulykanyakból

  • 21,4 dkg pulykanyak – 145 Ft
  • 41 dkg sárgarépa – 78 Ft
  • 28 dkg zeller – 112 Ft
  • 1/8 fejes káposzta – 42 Ft
  • 1 db (10 dkg) vöröshagyma – 20 Ft
  • 1/2 karalábé – 60 Ft
  • 1 ek. só
  • bors

7-E

Elfogyott ugye már a jó kis marhahúsleves, de nem is baj, vasárnap azért friss dukál. 🙂 Ez így most egy napi adag lett, jó részét ebédre, a maradékot vacsorára ettük.

Sült libamell savanyú káposztával

  • 2 db (30 + 41 dkg) libamell – 1309 Ft (50% kedvezmény)
  • 50 dkg savanyú káposzta – 240 Ft

7-E3

A libamellet először zsíros felével lefelé egy serpenyőbe tettem, megsóztam, és tartaléklángon kb. 10 perc alatt kiolvasztottam a zsírját. Nagyobbra vettem a lángot, és kb. 1 perc alatt fehéredésig sütöttem a húsát. Ezután előmelegített sütőben 150-160 fokon 12-15 perc elég neki (saját zsírjában, bőrös felével felfelé), most egy kicsit bent felejtődött, de azért így is igen finom volt! 😉

A köretet nem variáltam túl, a vecsési savanyú káposzta tökéletes hozzá. Most így nyersen kívántuk, de természetesen párolni is lehet.

DESSZERT

Narancsos kókuszkocka (vendégségbe vittük, 1/4-ét fogyasztottuk el)

Az alaphoz:

  • 8 dkg házi kókuszliszt – kókusztejnél elszámolva
  • 16 dkg víz
  • 1 db narancs – 70 Ft
  • 0,5 (64 g) citrom leve – 26 Ft
  • 4 dkg méz – 80 Ft
  • 1/2 mk. stevia por – 31 Ft
  • 10 dkg kókuszzsír – 125 Ft
  • 10 g zselatin por (+ 0,5 dl víz) – 70 Ft
  • 1 db (21 dkg) banán – 63 Ft

A csokimázhoz:

  • 5 dkg kókuszzsír – 63 Ft
  • 5 dkg kakaópor – 140 Ft
  • 4 dkg méz – 80 Ft
  • 1,1 dl házi kókusztej – 28 Ft

kokuszos suti

Az eredeti receptet itt találjátok. Ez a mostani verzió annyiban különbözik, hogy tettem bele zselatint, annak érdekében, hogy szebben szeletelhető legyen (ezt 0,5 dl vízzel összeforralva kevertem a masszához), illetve egy szétnyomott banán is került az alapba.

VACSORA

  • mai ebédről maradt leves
  • tegnapi ebéd (sprotni párolt sárgarépával) 1/4-e – 302 Ft
  • 2 db (42 dkg) banán (1-1 fejenként) – 126 Ft

7-V

7. napi zárás

Reggeli: 806 Ft
Ebéd: 2 006 Ft
Uzsonna: 194 Ft (776 Ft /4)
Vacsora: 428 Ft

Összesen: 3 434 Ft

A 7. nap költsége fejenként: 1 717 Ft

Holnap kezdődik a második felvonás! 🙂 Várlak szeretettel!

Ha van kedved hozzá, tedd próbára a Te konyhádat és költségvetésedet is! Örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat! 🙂

Print Friendly

“Nagy Paleo konyha teszt – 7. nap” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Köszi, hogy naponta áldozol nem is kevés időt arra, hogy segíts nekünk.
    Tetszenek az ételeid, de ez a gyümölcsös édes rántotta, nagyon fura. Igaz, megettem, de csak azért mert nem akartam kidobni. Nyilván, sokféle ízlés van, de ezt elég szélsőségesnek érzem ahhoz, hogy egy hét alatt már másodszor szerepel az “étlapon”. Ezt nem kritikának szántam, csak egy építő megjegyzésnek.
    A másik észrevételem, illetve kérdésem egy konyhatechnikai dolog. Komoly, hogy egy 10 perces elősütés után elég 15 perc egy libamellnek, hogy megpuhuljon? Lefeded, vagy szabadon sütöd? Én már sokszor sütöttem, de másfél órát biztosan és kb. akkorra lett puha.

    1. Kedves Éva! Először is: nincs mit, szívesen teszem. 🙂 A rántotta valóban fura, elismerem, mármint, ami az általános étkezési szokásokat illeti. Mi viszont nagyon szeretjük, így nálunk gyakran előfordul, és hát ugye a blog részben az ízlésünket is kell, hogy tükrözze. 🙂 Szerencsére több pozitív visszajelzést kaptam eddig ezzel kapcsolatban, mindenesetre sajnálom, hogy Neked nem jött be. 🙁 A libamellel kapcsolatban: igen, elvileg elég, persze ez a libamell méretétől is függ. A másfél órát nagyon soknak tartom. Én rozéra sütve szeretem, ahhoz pont jó ennyi idő. 🙂 Ja, és szabadon sütöm. Ami kimaradt a leírásból, de lehet, hogy pótolom, hogy a sütőből kivéve lefedve még 10 percig hagyom pihenni. Nézd csak, ezt most találtam, pont így szeretem: http://rozekacsa.blog.hu/2014/11/10/marton_napi_libamell_rozera_sutve_hogy_mashogy Legközelebb próbáld ki, nagyon finom így! 🙂 Üdv: Niki

      1. Nálunk már korábban is nagyon ment ez a gyümölcsös rántotta. Szinte már megfeledkeztem róla, de így a héten újra elkészült. Imádtuk, nálunk is nagy kedvenc! 🙂

      2. Köszi Niki, a libamellet legközelebb megpróbálom így. Most nem jutottam hozzá, így mást készítettem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*